снимка: PixabayРоботът е направен с мека структура на основата на

...
снимка: PixabayРоботът е направен с мека структура на основата на
Коментари Харесай

Kитайски учени създадоха робот, който успя да се спусне на 10 900 метра в Марианската падина


фотография: Pixabay

Роботът е изработен с мека конструкция на основата на силикон.

Дълбочините на океана са най-непознатата територия за човечеството. Екип от китайски учени обаче сътвори робот, който съумя да се спусне на 10 900 метра в Марианската котловина - най-дълбоката точка на Земята, оповестява БГНЕС.

Роботът е съумял да се спусне в падината с помощта на структурата си, имитираща рибата охлюв - животно, което живее на дълбочина към 8000 метра. Подводници и други стандартни устройства не могат да устоят на високото налягане, което съществува в Марианската котловина заради металните си структури.

Марианската котловина се намира в западната част на Тихия океан на към 200 километра източно от Марианските острови, а оптималната ѝ дълбочина е 11 050 метра в дребна котловина.

Рибата охлюв не е единственото живо създание, което се е приспособило да живее в такива рискови условия - повече от хиляда атмосфери налягане, четири градуса температура и цялостна мрачевина.

Падината е известна и с приютяването на същества, които като че ли идват от различен свят. Там са открити великански калмари от типа Architeuthis, които могат да доближат 14 метра дължина, както и голям брой незнайни типове риби. Повечето жители на рисковите дълбочини имат мека, желеобразна конструкция без люспи, с цел да могат да устоят на високото налягане.

С доближаването да повърхността се псрещат и други форми на живот - ярки биолуминесцентни медузи, които са единствената светлина в непрогледния мрак, риба призрак с забележими органи заради транспарантното си тяло, гоблин акула с продължен нос, както акула змиорка с нейните 300 остри триконечни зъба.

Тези животни наподобяват толкоз страшни, колкото са. Сред тях са месоядният Anoplogaster и заплашителният морски дявол - риби, които наподобяват като излезли от някакъв призрачен сън. Но на оптималната дълбочина най-големите същества, които могат да бъдат открити, са единствено амфиподи - дребни ракообразни, сходни на скариди.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР