Снимка: pixabay.comНова наредба за обществения ред ще регулира шума в

...
Снимка: pixabay.comНова наредба за обществения ред ще регулира шума в
Коментари Харесай

1000 лева глоба за шумните съседи в блока

Снимка: pixabay.com

Нова разпоредба за публичния ред ще контролира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван на 26 юли от Столичния общински съвет. С наредбата се не разрешават шумните строително-монтажни работи от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта и от 14 до 16 ч. Подобни действия се позволяват през уикенда, само че единствено в регламентираните часове и след позволение от съответния областен кмет, заяви " Труд " .

Същата възбрана се вкарва и за домашни поправки, като в почивните дни те ще може да се вършат единствено с разрешението на съседите.

" Засегнатите съседи могат да се обаждат на тел. 112 или на телефона за сигнали на Столичния инспекторат ", посочи ръководителят на комисията по публичен ред и сигурност към СОС Иван Илиев пред " Труд ".

Ако не съблюдаваме часовете за градеж в постройките санкцията за в началото нарушаване е от 100 до 200 лева за физическо лице, или имуществена глоба от 200 до 400 лева за юридическо. За наново нарушаване санкцията е от 200 до 400 лева При СМР-тата в обособени обекти според от това дали е първо или второ нарушаване, глобите варират от 100 до 1000 лева

В часовата възбрана не влизат всички обекти, които са с възложител Столичната община и страната, т.е. тя не се отнася за ремонтите на метрото и огромните булеварди.

Възможно е основният проектант Здравко Здравков да внесе в общината до петък предложение за смяна в текста от наредбата, засягащ строително-монтажните работи отвън блоковете. С него би трябвало да се дефинират изключенията, при които поради належащ непрекъсваем индустриален цикъл, градежите не могат да спрат от 14 до 16 ч. " Когато да вземем за пример отливат основи и плочи, е допустимо да получат позволение макар часовите забрани ", посочи Илиев.

Шумът на публични места се не разрешава от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта. Масови мероприятия ще са позволени от 8 до 22 ч. Изключение се позволява единствено за новогодишния концерт на 31 декември против 1 януари, който може да продължи до 1 през нощта. В останалите дни фойерверките не са позволени след 22 ч. – глобите варират от 100 до 500 лева

Глоба от 100 до 300 лева за първо нарушаване чака правещите каскади с ролери, колела и скейтборд отвън избраните за това места. Предстои да бъде уредено кои ще са тези места, като на тях ще има специфични рампи за каскадите. Ограничава се и използването на общински парцели за артистични изяви. Ако уличните музиканти пускат озвучителни уредби, глобата е от 50 до 100 лева Ще изчезнат и просяците, които мият стъкла по кръстовищата – активността им се санкционира с санкцията от 100 до 300 лева

Забраните за гонките и за поругаването на монументи отпадат от наредбата, тъй като ги има в законодателството. Отпадна и възбраната за пиенето на алкохол в парковете.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР