Снимка: pixabay.com6,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в строителството на

...
Снимка: pixabay.com6,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в строителството на
Коментари Харесай

6,5 млн. лв отиват за строителството на жп инфраструктура у нас до 2027 г.

Снимка: pixabay.com

6,5 млн. лева ще бъдат вложени в строителството на железопътна инфраструктура у нас сред 2021 и 2027 година, заяви Нели Андреева, шеф на дирекция „ Стратегическо развиване и капиталови планове “ в Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) в границите на конференцията „ Стратегическа инфраструктура и вложения “, проведена от Градът Медиа Груп, написа investor.bg.

Сред плановете по Оперативна програма „ Транспортна съгласуваност “ за идващия програмен интервал са  модернизацията на жп сектор Елин Пелин-Костенец, фаза 2 , на  жп линия София-Перник , на  жп линия Перник-Радомир, фаза 2  и  Волуяк-Драгоман, фаза 2.  Предвидено е и доизграждане на оборудванията по  жп линията Карнобат-Синдел  и развиване на жп възли Русе, Варна и Горна Оряховица, сподели Андреева. Планирано е също създаване на връзка сред жп гарата в Бургас и летище Бургас, както и на жп връзка на летище Пловдив и гарата в Пловдив. Предстои и  рационализация на основни гари в секторите от линията София-Перник-Радомир, добави Андреева.

По Механизма за свързване на Европа при последваща покана за планови оферти НКЖИ възнамерява да кандидатства с  секторите Видин-Метковец, Метковец-Мездра, Драгоман-сръбска граница, Радомир-Гюешево и границата с Република Македония . „ Има индикация, че за трансгранични планове по Механизма за свързване на Европа ще има по-висок дял на съфинансиране от Европейския съюз, което ще дефинира решението ни към коя стратегия да бъде насочен планът за финансиране “, уточни Андреева.

Тя посочи, че не всички планувани вложения са съсредоточени в Южна България. Освен плануваните планове в Северна България в НКЖИ е постъпило капиталово желание за реализация на интермодален терминал във Видин, където компанията може да поддържа плана в частта за рационализация на железопътната инфраструктура и да кандидатства като събенефициент по плана, заяви Андреева. Тя добави, че е допустимо за планувани планове за реализация по Механизма за свързване на Европа да бъде потърсено финансиране от Оперативна програма „ Транспортна съгласуваност “ и назад според от изискванията за кандидатстване и целите за финансиране по двете стратегии. „ Към момента липсва правна рамка и дефинитивна визия на Европейски Съюз за идващия програмен интервал, което поражда известна неизясненост при подготовката на планове. Няма дефинитивни версии на регламенти и бюджетна рамка за идващия интервал, липсват ясни правила за допустимост и дефинитивни процентни дялове за съфинансиране на плановете “, уточни Андреева.

Сред огромните железопътни планове, които сега са в развой на осъществяване у нас, е  рехабилитацията на жп линията Пловдив-Бургас, фаза 2,  финансиран по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “. По плана към този момент има две приключени прави - рехабилитирани са секторите Стрелча-Церковски и Скутаре-Оризово. Повечето от средствата по плана към този момент са контрактувани, като този месец следва пускане на още две тръжни процедури. Едната е за рационализация на сектора Ямбол-Зимница при гара Завой, а другата е за създаване на лесопояс в междугарието Черноград-Айтос. Проектът ще бъде изпълнен в границите на интервала на допустимост на разноските по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “, сподели Андреева.

Другият огромен план е  Елин Пелин-Костенец , който е разграничен на три сектора. По позиция 1 е подписан контракт през ноември 2019 година за строителство, а за позиции 2 и 3 договорите ще бъдат подписани този месец, като има определени реализатори, а периодите за обжалване са изтекли. Подписан е контракт за контрол на целия обект, има и подписани контракти за рационализация на тягови подстанции Казичене и Ихтиман, както и контракт за строителен контрол и на двете подстанции, заяви Андреева. „ Поради насъбраното забавяне по плана от повече от 30 месеца в резултат на обжалване на тръжни процедури и на процедурите по отчуждаване на парцели е взето решение планът да бъде фазиран, като част от дейностите се финансират през програмен интервал 2021-2027 година по Оперативна програма „ Транспортна съгласуваност “, добави тя. Предвижда се планът да завърши през 2025 година

„ Предвид идното фазиране на плана и за отбягване на загубата на европейски средства през сегашния програмен интервал беше инициирано и включването на спомагателни планове в оперативната стратегия, като се планува те да бъдат изпълнени отчасти заради ограничаване на финансовия запас по предпочитана ос 1 на оперативната стратегия. Тези планове са модернизацията на жп сектор Волуяк-Драгоман и Перник-Радомир “, сподели Андреева. 

По Механизма за свързване на Европа НКЖИ извършва четири огромни плана, първият от които е  София-Елин Пелин.  Предвижда се той да бъде приключен през 2022 година, като всички огромни контракти за реализацията му са подписани и той е в стадий на строителство. Физическият му прогрес е съвсем 45%. Другият огромен план е  Костенец-Септември , като предходната година са подписани договорите за строителство и строителен контрол по плана. В момента тече стадият на планиране и този месец следва сключване на контракт за авторски контрол, възнамерява се първа копка и старт на строителните действия по плана. По него е подписан и контракт за рационализация на тягова станция Белово, като се планува планът да приключи в границите на 2024 година поради софтуерната му трудност, изясни Андреева. В неговия сектор попада най-дългият тунел на Балканския полуостров с дължина 6,8 км. „ Такъв тунел не е строен в България от средата на предишния век, когато е издигнат тунел Козница, свързващ Стара планина и същинска Средна гора “, уточни Андреева.

Следващият огромен план със средства от Механизма за свързване на Европа е планът за развиване на  жп възел София – жп сектор София-Волуяк . Към момента се завършват отчуждителните процедури в сектора, а договорите за строителен контрол и оценка за оперативна съгласуемост са подписани още през 2018 година През август следва подписване на контракт за строителство, в случай че няма следващо обжалване на процедурата. Избран е реализатор и следва сключването на контракт с него по дейностите за сигнализация и телекомуникация в сектора, сподели Андреева.

Последният план е за развиване на  жп възел Пловдив , като са планувани две процедури за строителство. Първият контракт е подписан на 20 март т. година, а вторият следва да бъде подписан другата седмица, тъй като има определен реализатор и периодите за обжалване са изтекли. Скоро би трябвало да бъде подписан и контракт за строителния контрол. " По двата плана беше установен дефицит в границите на споразуменията за безплатна финансова помощ, само че откакто държавното управление пое ангажимент за в допълнение национално съфинансиране с решение от 3 юли, договорите за строителство могат да бъдат подписани и плановете да бъдат осъществени “, означи Андреева.

Европейска комисия предлага 2021 да бъде оповестена за Европейска година на железопътния превоз, което съгласно нея ще помогне за модернизирането на железниците и за привличане на повече ползватели.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР