Снимка ПиксабейСобствениците на ресторанти взеха решение дали да отворят утре.

...
Снимка ПиксабейСобствениците на ресторанти взеха решение дали да отворят утре.
Коментари Харесай

Ресторантите се отказаха да отварят протестно на 1 февруари

Снимка Пиксабей

Собствениците на заведения за хранене взеха решение дали да отворят на следващия ден. Известно е, че обмисляха да отворят порти на 1 февруари в символ на митинг против държавното управление, което ги държи затворени повече от два месеца.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обявиха, че се отхвърлят от протестното отваряне от 1 февруари.

Нямаме моралното право да подложим чиновниците си на наказателно гонене с протестно отваряне на заведенията на 1 февруари, оповестиха от СЗБ и БАЗ.

Вижте позицията на сектора, изпратена до медиите:

След извършени юридически съвещания от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията стана ясно, че всички, които вземат присъединяване в работата на отворено срещу ограниченията заведение носят персонална НАКАЗАТЕЛНА отговорност за неспазване на разпореждания за ограничение на пандемията. Клиентите, както и работещите при нас шефове, сервитьори, целият личен състав, даже да работят след заповед на шефа или притежателя, носят персонална отговорност, написа Novini.bg.

Ние сме подготвени да поемем наложените на личния състав ни административни санкции, само че не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно гонене. Повечето от тях са до нас от години, страдаме дружно от началото на рецесията с COVID-19 и в този момент нямаме моралното право да желаеме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс.

Водени от горното и макар убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е вярно решение, сме принудени да се откажем от него.

Решението е подкрепено от 87,4% от нашите членове, които след извършена анкета, са на мнение, че при тези условия не трябва да се рискува с протестно отваряне на заведенията и слагане под риск на личния състав ни. С това решение за следващ път потвърждаваме, че членовете на нашите организации са виновни във връзка с наложените ограничения и все още пазят правата си само и единствено по законов ред.

Напомняме, че изпратихме писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяваме, че от предоставените от него обществено два разновидността за отваряне на заведенията, ние избрахме 1 февруари 2021г. Очакваме формален отговор и показваме подготвеност да преговаряме за метода, по който да отвори последният затворен бранш в България.

Обръщаме внимание, че от 1 февруари заведенията за хранене отвън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен бранш в страната като мярка за предварителна защита на разпространяването на COVID-19. Няма здравно пояснение за какво се случва това при съществуване на под 100 на 100 000 инфектирани в продължение на седмици. Защо заведенията за хранене в хотелите са безвредни, а заведенията за хранене отвън тях – не. Защо не са рискови огромните опашки в магазините и огромните скупчвания по ски пистите?

Настояваме Националния действен щаб и здравният министър да поемат персонална отговорност за банкрутите в сектора, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, тъй като медицински причини за взетите решения няма.

Допълнителна информация:

Санкциите, на които бихме били подложени ние и нашите чиновници, в случай че отворим заведенията на 1 февруари в символ на цивилен митинг, са:

1. Административно-наказателна отговорност:
За физическите лица – санкция от 300 до 1000 лева, като при повторност санкцията е от 1000 до 2000 лева
За едноличните търговци и юридическите лица – имуществена глоба от 500
лева до 2000 лева, при повторност от 2000 до 5000 лева
2. Наказателна отговорност (същата се носи единствено от физическите лица):
Лишаване от независимост до пет години и санкция от 10 до петдесет хиляди лева

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР