Снимка ПиксабейРЗИ излезе със становище за състоянието на питейната вода

...
Снимка ПиксабейРЗИ излезе със становище за състоянието на питейната вода
Коментари Харесай

РЗИ не установи живак над нормите в питейната вода на Копривлен и Ново Лески

Снимка Пиксабей

РЗИ излезе със мнение за положението на питейната вода в две български села.  Няма завишение над нормите на наличието на живак в питейната вода на селата Копривлен и Ново Лески в община Хаджидимово. След постоянните проби, взети от ВиК-Благоевград, които записаха отклоняване, проучване на водата беше направено и от Регионалната здравна ревизия.

Това оповестява БНР.

По време на постоянно проучване на водата в двете села лаборанти на ВиК-Благоевград са отчели повишени равнища на живак в нея. В Копривлен завишението е било нищожно, само че в село Ново Лески резултатът е четири пъти над нормата.

Управителят на водното сдружение инж. Росица Димитрова незабавно е алармирала РЗИ в Благоевград и е издала заповед водата да не се употребява за пиянство, миене и готвене, като за популацията са били обезпечени водоноски.

Експерти от здравната ревизия неотложно са създали второ набиране на проби от двата източника и са ги изпратили в София, съобщи доктор Калоян Калоянов:

" В петък взехме проби. Вечерта излязоха. Резултатите са в норма. Явно нещо има, някаква неточност при пробовземане ли, нечисти съдове. Няма по какъв начин да пристигна този живак отнякъде ".

Очаква се на следващия ден да отпадне възбраната за прилагане на питейната вода в двете села, а хората към този момент са известени, че заплаха няма:

" Ние след това се обадихме на всички да ги успокоим, тъй че те са известени - и кметове, и ВиК ", уточни Калоян Калоянов, написа Novini.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР