Снимка: PexelsЗа сериозни разминавания в данните за новоразазените с коронавирус

...
Снимка: PexelsЗа сериозни разминавания в данните за новоразазените с коронавирус
Коментари Харесай

Близо 1/8 от заразените с коронавирус у нас не влизат в статистиката, твърдят експерти

Снимка: Pexels

За съществени разминавания в данните за новоразазените с ковид у нас, оповестяват експерти. Според тях, близо 1/8 от инфектираните у нас не влизат в статистиката. Данните са на няколко лаборатории, написа Novini.bg.

Все повече пациенти разчитат на резултати от бързите антигенни проби, които не са включени в формалните данни. Според една от най-големите лаборатории за интервала от края на ноември до началото на декември са обработени 20 028 PCR теста. От тях позитивни са 7242 или 36% от взетите проби. За съпоставяне през същия интервал, в същата лаборатория за взети 3211 антигенни теста. Положителните проби са 928 - или по този начин излиза, че съществуват съвсем 29% изследвани и потвърдено позитивни пациенти, които не са отразени в статистика като нови случаи, оповестява БТВ.

За месец ноември в една от лабораториите са направени 67 549 PCR теста, а позитивните са 14 984. Бързите антигенни за миналия месец са 24 229, от тях положителни са 6812.

„ Като цяло, сега, който се утвърди памбио пробата или бързите проби, антигенни, има сериозен растеж на този тип проби и те са към 1/3 от тестванията, които се вършат за диагностика на инфекцията “, съобщи пред БТВ доктор Благовеста Пенчева – медицински шеф на лаборатория.

Съизмерими са данните и в третата - 98 позитивни проби, от общо 424 направени теста.

„ Горе долу една четвърт са позитивни, за разлика от PCR, където имаме 40% положителни. Хубаво е те да се вкарат в практиката, да им се обърне по-сериозно внимание и да влязат в статистика, тъй като по този начин ще получим по-пълна картина “, изясни Пенчева.

Според формалните данни на здравното министерство записаните случаи за предишния месец са 91 445. Данните единствено от 3 лаборатории обаче трансформират това число с близо 8 хиляди случая от горната страна.

„ Някъде от порядъка на 1/8 от пациентите, които са позитивни, не са отразени в статистиката. Сега става забавен въпросът и какво става с антителата, доста хора, които излизат от болестта и не дребна част от тях вършат проучвания за антитела, следва да почваме ваксини “, разяснява доктор Недялко Калачев - шеф на лаборатория.

Извън статистиката е още една група хора - тези, които имат ясните признаци, само че не вършат нито бърз, нито PCR тест. На конференция предходната седмица здравният министър изясни, че идната седмица ще бъда взето решение къде и по какъв начин ще се регистрира броя от антигените проби.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР