Снимка PexelsВ Турция ученици и учители се връщат в клас.

...
Снимка PexelsВ Турция ученици и учители се връщат в клас.
Коментари Харесай

Училищата в Турция с разхлабени мерки от понеделник

Снимка Pexels

В Турция възпитаници и учители се връщат в клас. Турските управляващи разхлабват епидемиологичните ограничения против COVID-19 за учениците и преподавателите на фона на предстоящото отваряне на някои учебни заведения в страната от понеделник. Министерството на вътрешните работи изпрати до окръжните ръководства два обособени циркуляра - единият по отношение на ограниченията за учащите и просветителния личен състав, а другият, включващ специфичен правилник за идни почивни дни на 13 и 14 февруари, оповестява Българска телеграфна агенция.

Празникът на влюбените тази година съответствува с цялостния локдаун, който в Турция се ползва през уикендите, когато всекидневно са отворени единствено магазините за хранителни артикули до 17 часа локално време. През уикендите се ползва възбрана за излизане от къщи на жителите и за придвижване на транспортни средства отвън градския превоз. Ограниченията важат от петък вечерта до понеделник сутринта. През идния уикенд обаче магазините за продажба на цветя, както и някои магазини, предлагащи сувенирни артикули, се освобождават от локдауна през двата почивни дни. Куриерските служби също имат право на свободно напредване.

По случай Празника на влюбените тази неделя управляващите вкараха избрани облекчения за търговците на цветя. Те ще могат да обслужват жителите посредством услуги по домовете сред 20 ч. и 24 ч. през днешния ден, а в събота и неделя сред 10 и 17 ч. на място или по домовете, а след 17 часа единствено по домовете. С разпореждане на турското вътрешно министерство настрана се разхлабва възбраната за излизане на открито на учениците, учителите, чиновниците от просветителната сфера при засвидетелствуване посредством подобаващ документ.

Същевременно тези лица ще бъдат освободени и от възбраната за пътешестване в градския превоз, която важи за хората над 65 и под 20-годишна възраст. В края на тази седмица свършва зимната почивка на турските възпитаници, която обгръща към 18 млн. учащи, учители и личен състав.

Към момента образователният развой протича отдалечено за всички. От понеделник, 15 февруари, обаче се възнамерява да стартират присъствени занятия в учебните заведения от селските региони. В огромните метрополии като Истанбул, Анкара, Измир и Бурса онлайн образованието ще продължи минимум до началото на март. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР