Снимка: PexelsВ събота хиляди хора протестираха в цялата страна срещу

Снимка: PexelsВ събота хиляди хора протестираха в цялата страна срещу ...

Милиони ваксини от САЩ отиват за БразилияСнимка: Pexels

В събота хиляди хора протестираха в цялата страна срещу правителството на Болсонару и настояха за ускоряване на програмата за ваксинация. Много градове се борят с недостатъчен брой дози.

САЩ в четвъртък изпращат 3 милиона дози от еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън" (J&J)на Бразилия - страната с втори най-висок брой жертви на коронавирус, предаде "Ройтерс". Пратката е част от обещаните от Вашингтон 80 милиона дози ваксини дарение. 

Ваксината на J&J се счита за особено ефективна ваксинация в отдалечени райони, тъй като не изисква втора доза. Бразилия вече е дала регулаторно одобрение на ваксината J&J, предава news.bg.

Производството на ваксините J&J в завода на Emergent BioSolutions Inc (EBS.N) в Балтимор беше спряно през април от FDA след производствена грешка, довела до унищожаване на милиони дози. Официалният представител на Белия дом подчерта, че дозите, изпращани до Бразилия, са безопасни и подчерта, че те идват без никакви връзки за правителството на президента Жаир Болсонаро. 

Бразилия е регистрирала над 17,9 милиона случая от началото на пандемията, докато жертвите вече са нараснали до над 500 000 души. Вирусът продължава да се разпространява, а президентът Жаир Болсонару отказва да подкрепи мерки като социално дистанциране. Здравният институт Fiocruz казва, че ситуацията е "критична". Само 15% от пълнолетните са напълно ваксинирани. Конгресът разследва как правителството се справя с пандемията.

Болсонаро е критикуван за неприлагане на координиран национален отговор и за скептицизма си към ваксините, заключванията и изискванията за носене на маски. Президентът заяви, че въздействието на блокировките върху икономиката ще бъде по-лошо от вируса и настоява, че е направил всичко възможно, за да закупи ваксини от няколко държави.

Опозицията обвинява президента, че забавя поръчките за ваксини по политически причини, тъй като той последователно омаловажава тежестта на пандемията.

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg