Снимка PexelsВ известна социалната мрежа вече ще има нови ограничения.

...
Снимка PexelsВ известна социалната мрежа вече ще има нови ограничения.
Коментари Харесай

Започва проверка дали в България се пускат фалшиви новини във Фейсбук

Снимка Pexels

В известна обществената мрежа към този момент ще има нови ограничавания. България и Унгария влизат в програмата за инспекция на подправени информации и вести в обществената мрежа " Facebook ".

На специфичен брифинг от компанията оповестиха, че всяка от двете страни ще има по един представител публицист, който да ревизира, маркира и отсява погрешната информация и подправените вести на локалния пазар, осведоми " ". 

Програмата за инспекция на обстоятелства на територията на Европа е под егидата на " Франс прес ", като локалните представители ще разполагат с цялостните запаси както на организацията, по този начин и на " Facebook ".

И двамата представители в България и Унгария минават специфична сертификация на института " Пойнтър “, която се възобновява на годишна база. Те би трябвало да съблюдават и избрани правила при работа като бистрота на финансирането и методологията, почтена и безпристрастна оценка на обстоятелствата.

На въпрос на bTV по какъв начин това ще повлияе на идната предизборна акция и парламентарни избори през април, от " Facebook " обявиха, че разпоредбите им не разрешават инспекция на директна тирада на политически фигури.

В обсега на проверяващия у нас ще е цялата информация за изборите. Където тя е погрешна или подправена, ще се взимат съответните ограничения - маркиране, ограничение на разпространяването и други.

От " Facebook " прецизираха, че в случай че български политик по време на акцията или изборите показа в обществената мрежа вест или данни, които към този момент са маркирани като подправени, това ще бъде очевидно за всички останали консуматори.

От компанията прибавиха още, че нямат процедура да споделят данни за съответни консуматори кой какъв брой подправени вести или дезинформация е разгласил в обществената мрежа.

" Щастливи сме да стартираме нашата стратегия за инспекция на наличието в България с AFP. Борбата с подправените вести е отговорност, която одобряваме съществено. Затова непрестанно работим в посока на това да ограничим разпространяването на погрешни вести на нашата платформа “, съобщи Якоб Туровски, началник на отдел " Обществени политики “ във " Facebook " за Полша, Прибалтика, Румъния и България.

" След Полша, Балканите, Чехия, Словакия и Румъния прибавянето към листата и на Унгария и България ще помогне на AFP да укрепи своята мрежа за инспекция на наличието в Централна и Източна Европа и да се бори с дезинформацията в тази част на континента “, съобщи Кристин Бухагиар, районен шеф на AFP в Европа.

Върху какво се концентрира fact-checking програмата?

Фокусът на програмата е върху откриването и оправянето с бързо набиращото известно подправено наличие, изключително откровените измами, които не се базират на никакви обстоятелства. Партниращите проверители на обстоятелства приоритизират доказуемо погрешни изказвания, изключително такива, които са известни и значими за хората.

Стратегията на " Facebook “ за прекъсване на дезинформацията и подправените вести е обвързвана с няколко неща.

От компанията отстраняват сметки и наличие, които нарушават стандартите на обществената мрежа. Ограничава се разпространяването на такова наличие, тъй че по-малко хора да го виждат.

Потребителите се осведомят, като им се дава повече подтекст, тъй че те сами да решат какво да четат, на какво да имат вяра и какво да споделят.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР