Снимка: PexelsСватбени диджеи и оператори поискаха да се отмени забраната

...
Снимка: PexelsСватбени диджеи и оператори поискаха да се отмени забраната
Коментари Харесай

Сватбени диджеи и оператори поискаха да се отмени забраната за провеждане на семейни събития с максимум 15 човека

Снимка: Pexels

Сватбени диджеи и оператори желаеха да се анулира възбраната за осъществяване на фамилни събития с най-много 15 индивида. Те разпространиха отворено писмо до медиите, което е изпратено до премиера и здравния министър. Те предизвестяват, че може да стигнат и до протестни дейности.

Ето какво гласи то:

" До: Министерство на Здравеопазването, Министър Председателят на Република България
От името на: Национална Асоциация на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори
Националната Асоциация на Професионалните Сватбени Дисководещи
Асоциация на Флористите в България
Уважаеми господа, ние от Национална Асоциация на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори (НАПСФВ) и НАПСД още веднъж сме принудени да напомним за съществуването на един отрасъл, нашият отрасъл, сватбеният.
В него са заети десетки хиляди жители на Република България, като започнете от фотографи и видеографи, водещи, ди джеи, сватбени уредници, флористи, организации, танцьори, ресторантьори и други.
На този отрасъл Вие действително забранихте да работи още през далечния месец ноември 2020 година, ограничавайки със заповед на здравния министър фамилните събития над 15 индивида.

Разбирайки сериозността на обстановката ние най-учтиво запазихме безмълвие тогава. От почитание към медиците, на които им предстоеше следващото тестване. От почитание към опитите на държавното управление за преодоляване на пандемията. Нашето схващане ясно ни сподели, че тогава не е времето, в което да си желаеме правото да работим.
С вяра чакахме да пристигна датата, на която изтича миналата заповед и ние най-сетне да стартираме да работим  в една, мощно казано „ естествена “ среда. За страдание, точка 10 от предходните заповеди се е преместила на 11 място в актуалната заповед № РД-01-274 oт 29.04.2021 година.
Излизаме с това отворено писмо, с нежната вяра въпреки всичко, че разсъдъкът ще надделее. А разсъдъкът, персонално нашия, на хората, които сме в сватбения отрасъл не проумява някои неща:
1. Ако една дискотека е на 50% цялостна с гости, и тези гости са главно младежи, някои от тях завършващи 12-ти клас, от разнообразни учебни заведения и паралелки, съгласно актуалната заповед не е проблем. Но в случай че тези същите се съберат, провеждат се, и си създадат абитуриентския си бал и са повече от 15 индивида, то към този момент те са нарушители и могат да бъдат глобени?!?
2. Ако един ресторант е напълнен на 50% от потенциала си със инцидентни гости, и вътре има гостуваща група или отбор, посетителите ще могат да се веселят дружно с тях, тъй като са спазени условията от заповедта. В същото време обаче в случай че това е фамилно празненство, ще би трябвало да се ограничи до 15 индивида???

Ние персонално не намираме логиката в това разделяне!
За страдание, според последната заповед на министър Костадин Ангелов, очевидно Вие я намирате…

В умозаключение, бихме желали да напомним няколко обстоятелството, директно свързани със спецификата на нашият отрасъл: На първо място наличието на всеки един от гостите на  семейно празненство е непринуден акт! Никой не трябва „ заставян “ да върви срещу неговата воля. На второ място, планирането на събитие като женитба, да вземем за пример, лишава доста време, планувания, диалози, срещи и така нататък Голяма част от уговорките  за 2021 година, са в действителност отсрочени поради неяснотата напролет на 2020 година сватби, множеството от които контрактувани през далечната 2019!!!

Сами разбирате, че няма по какъв начин Вие 2 години да забранявате на цялостен един отрасъл да работи. Този отрасъл няма да издържи! Този отрасъл в огромна част е формиран от цели фамилии, за които повече от година, страната не даде съответни ограничения. Зад гърба ни не стоят хиляди чиновници, ние главно сме в микро бизнеса, и не разполагаме с задоволително средства да издържим и втори провален работен сезон!

А това е на път да се случи!

С удължаването на възбраната за осъществяване на фамилни събития с до най-много 15 индивида до края на месец май, вие единствено задълбочавате рецесията! При нас с изключение на здравна, тя е към този момент и финансова! И за жалост светлина в края на тунела не се вижда!

Не се вижда освен от нас, ами и от нашите клиенти, което е още по-лошо. Това неимоверно значи, че всеки един от тях ще би трябвало да „ стиска палци “ за неговата дата да са отпаднали възбраните.

За страдание, тези, които са запазили дата през май, няма да са от тях!
А за юни?
А за юли?
А за август?

А в случай че занапред се пробвате да си организирате тържеството?

Всеки един отсрочен и несбъднат ангажимент, води след себе си пропуснати изгоди за всички ни. Отказани резервации в заведенията за хранене, отказани резервации и в хотелите, защото огромна част от събитията се провеждат и с посетители от чужбина.
Надяваме се да деянията здрав разсъдък и да коригирате издадената заповед навреме, изключително в частта на точка 11!
С почитание,
УС на НАПСФВ
УС на НАПСД
УС на БАФ "

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР