Снимка: PexelsПостоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха

...
Снимка: PexelsПостоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха
Коментари Харесай

Посланиците на страните от ЕС обвързаха фондовете с върховенството на закона

Снимка: Pexels

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз утвърдиха през днешния ден механизъм, който обвързва отпущането на средства от европейските фондове със спазването на правилото за господство на закона, съобщи Франс прес.

Това стана в деня, в който Европейската комисия показа първия си отчет за върховенството на закона в съюза.

Компромисното предложение, показано от немското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз, бе утвърдено макар опозицията на седем страни, отпред с Унгария. Полша също гласоподава срещу. За тези две страни имаше най-вече рецензии в отчета на Европейска комисия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предложението бе утвърдено " с огромно болшинство " макар " извънредно поляризирания спор ", сподели представител на немското председателство. Финландия, Нидерландия, Дания, Швеция и Белгия също гласоподаваха срещу мярката. Те укориха Германия, че е смекчила предходен вид, предусещащ по-драстични наказания. Австрия и Люксембург се въздържаха при гласуването.

Одобрената мярка планува понижаване или заледяване на отпущането на средства от европейските фондове на страна членка, в случай че тя нарушава правила на правовата страна (като независимостта на правосъдната система и свободата на медиите) по метод, " директно засягащ положителното финансово ръководство на бюджета на Европейски Съюз или отбраната на финансовите ползи на съюза ".

За да бъде включен в бюджетната рамка на съюза за интервала 2021-2027 година, механизмът би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент. За да бъде признат бюджетът, е належащо той да получи поддръжката на Екологичен потенциал и на всички 27 страни членки на Европейски Съюз.

Принципът за обвързване на отпущането на средства със положението на правовата страна е очакван в контрактувания през юли проект на стойност 750 милиарда евро за възобновяване на европейските стопански системи след рецесията с новия ковид.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР