Снимка PexelsПарламентът прие на второ четене промени в Закона за

...
Снимка PexelsПарламентът прие на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът реши: Съдържанието на медийни услуги става достъпно за хората с увредено зрение и слух

Снимка Pexels

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за радиото и малкия екран. Доставчиците на медийни услуги подсигуряват, че наличието в техните услуги последователно става налично за хората с повредено зрение или слух, реши. Средствата за постигането на досегаемост на наличието на аудио-визуални медийни услуги включват, без да се лимитират до жестомимичен превод, надписи за глухи и хора с повреден слух, надписи с диалект и звуково изложение, гласят признатите разпореждания, оповестява Българска телеграфна агенция.

Предвижда се още доставчиците на радиоуслуги да дават посредством интернет, мобилни приложения или други механически средства, с които разполагат, стратегии и излъчвания, налични за хората с повредено зрение или слух.
Обществените снабдители на медийни услуги основават и дават за разпространяване новинарски и актуално-публицистични телевизионни излъчвания в сходство с софтуерното развиване и икономическите благоприятни условия на доставчиците по метод, че да бъдат налични за хората с повредено зрение или слух. Плановете за деяние на публичните снабдители имат за цел и субтитриране на всички телевизионни излъчвания с езиково наличие, като вести, актуално-публицистични излъчвания, филми, сериали и други, като последователно се обзет и съответните нелинейни услуги по поръчка. Конкретните отговорности на БНР и Българска национална телевизия за досегаемост на наличието на предоставяните от тях услуги се дефинират в лицензиите им, плануват признатите текстове.

Регламентира се и обезпечаването минимум на 30 на 100 дял за европейски творби в каталозите на доставчиците на медийни услуги, както и забележимото наличие на тези творби.

В хода на разискванията народните представители Тома Биков от ГЕРБ и Нона Йотова от " Българска социалистическа партия за България " показаха, че това е един добър образец за това, по какъв начин Народното събрание взема решение публично важен проблем.
Тома Биков благодари на представителите на глухата общественост в България, които са алармирали народните представители за този значим проблем, както и на националните малките екрани, които са поели уговорката да обезпечат този тип превод за над 100 хиляди души в България.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР