Снимка PexelsОткритата наскоро нова мутация на коронавируса започва да притеснява

...
Снимка PexelsОткритата наскоро нова мутация на коронавируса започва да притеснява
Коментари Харесай

Британският здравен министър: Една мутация на коронавируса се разпространява по-бързо от досегашните варианти на Ковид-19

Снимка Pexels

Откритата неотдавна нова разновидност на ковид стартира да тормози здравните управляващи и повдига тематиката за възможна трета вълна. Новата разновидност на ковид, за която се оповестява от Англия, наподобява подтиква по-бързото му разпространение, припомня. Какво може да се чака от този нов вид и рисков ли е той?

Една разновидност на ковид, записана в Южна Англия, се популяризира по-бързо от досегашните разновидности на Ковид-19, съобщи английският здравен министър Мат Ханкок. До момента има 1000 случая на хора, инфектирани с новия вид на вируса.

Това обаче не значи, че той е безусловно по-опасен, сподели още Ханкок. Само може да се допуска, че настоящият растеж на новозаразените в страната е обвързван с новия вид.

Откриването на разновидността не е нищо извънредно. В Китай да вземем за пример - страната-източник на пандемията, още преди половин година циркулираше нов вид на вируса. През лятото пък различен вид се популяризира бързо от Испания в цяла Европа. Вирусите мутират непрекъснато и в множеството случаи разновидността има или минимално, или никакво отражение.

Как реагира тялото на разновидностите?

Човешкото тяло нормално е в положение да се оправи единствено с вирусите. То създава антитела, които го пазят от офанзивите на вирусите, създавайки му имунитет. Когато обаче причинителите на болестта мутират, а построените антитела са програмирани за по-стара версия на вируса, те са към този момент доста по-слабо ефикасни.

Поради тази причина, да вземем за пример, постоянно ни хваща хрема. При предходната простуда тялото ни си е основало съответните антитела, само че не и такива, които да оказват помощ против мутиралия вирус.

Въпреки това няма аргументи за суматоха, тъй като не всяка разновидност прави вируса по-опасен. Има и такива промени, които могат даже доста да го отслабят.

Как се получават разновидности?

Когато човешкото тяло си построи антитела против някой вирус, новият вид на вируса e заставен да промени обвивката си, с цел да не бъде разпознат от антителата. За да оцелее, вирусът би трябвало да промени външните си протеини и да развие нови варианти.

За да се множат, вирусите употребяват една така наречен клетка-приемник, в която проникват, и на която предават своя геном. Така клетките в тялото създават милиони копия на вируса. Но при всяка от тези репродукции се получават и дребни неточности в размножаването на информацията и тези неточности трансформират генетичния код на вируса - той мутира.

Вирусът SARS-CoV-2 като всички коронавируси е РНК-вирус, който мутира съвсем един път месечно. Тези разнообразни разновидности изясняват и за какво в избрани елементи на света вирусът провокира разнообразни по тежест инфекции и за какво при другите хора болестта минава друго.

Стават ли безполезни имунизациите?

Англия стана първата западноевропейска страна, която стартира необятна имунизационна акция. Но новата разновидност не обезсмисля основаните неотдавна ваксини. Всички тези препарати са проектирани да кодират информацията за ковид по този начин, че макар разновидността да подтикват нашата имунна система.

За благополучие има потребност от повече от няколко разновидности, с цел да успее вирусът по този начин да промени своите протеини, че те да могат да заобиколят нашата имунна отбрана. Същевременно обаче знаем, че грипните вируси, да вземем за пример, мутират доста бързо и имунизациите би трябвало всеки сезон да бъдат приспособени, с цел да запазят успеваемостта си.

Следователно и имунизациите против ковид вероятно ще би трябвало да се приспособяват в бъдеще. Но събраната по време на рецесията информация и новосъздадените индустриални потенциали ще подсигуряват бързото обезпечаване на евтини ваксини в бъдеще.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР