Снимка: PexelsОт утре, 19 март, у нас се възобновява имунизирането

...
Снимка: PexelsОт утре, 19 март, у нас се възобновява имунизирането
Коментари Харесай

От утре се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca

Снимка: Pexels

От на следващия ден, 19 март, у нас се възобновява ваксинирането против COVID-19 с имунизацията на AstraZeneca. Това заяви изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) маг.-фарм. Богдан Кирилов на брифинг за мнението на Европейската организация по медикаментите (ЕМА) по отношение на сигурността на оксфордската ваксина.

Той съобщи още: „ Европейската организация по медикаментите удостовери ефикасността и сигурността на оксфордската ваксина. Направен е извънредно изчерпателен разбор на всички данни, както от предклиничните и клинични изпитвания, по този начин и на наличните след издаването на разрешението за приложимост. Ваксината до момента е приложена при близо 20 милиона лица в Европейската икономическа общественост и Англия. Резултатите потвърждават, че няма никакъв проблем имунизацията да бъде прилагана. Българската организацията по медикаментите направи разбор на една от партидите, който удостоверява, че няма проблеми в качеството на имунизацията. Вече е ясно и заключението от съдебно-медицинската експертиза за случая с умрялата в пловдивско лечебно заведение жена – не се следят тромбози, няма причинно-следствена връзка. “

Директорът на дирекция „ Проследяване на лекарствената сигурност и клинични изпитвания “ към ИАЛ и представляващ България в Комитета по следене на лекарствената сигурност към ЕМА доктор Мария Попова уточни, че  Комитетът е излязъл с четири изводи: имунизацията на AstraZeneca е безвредна, при нея има позитивно съответствие полза-риск, няма партиди, при които да е открито отклоняване в качеството и които да бъдат причина за нежелани реакции. От думите ѝ стана ясно, че тромбоемболичните събития, свързани с използването на имунизацията, са напълно отхвърлени.  Проучването и наблюдението над имунизацията ще продължи, с цел да се изключат и най-малките подозрения.

Днес шефът на ИАЛ издаде заповед, на чието съображение от на следващия ден ще бъде обновена имунизацията с оксфордската ваксина. “Всички, които са записани в електронния указател за имунизация, ще бъдат известени посредством СМС или имейл по кое време да се явят в съответния пункт за ваксиниране против COVID-19 ”, разяснява заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР