Снимка PexelsОбвиниха бивш държавник в злоупотреба със средства. Бившият испански

...
Снимка PexelsОбвиниха бивш държавник в злоупотреба със средства. Бившият испански
Коментари Харесай

Бившия испански премиер Рахой е обвинен в злоупотреба със средства

Снимка Pexels

Обвиниха някогашен общественик в корист със средства. Бившият испански министър председател Мариано Рахой през днешния ден беше упрекнат от някогашен ковчежник на неговата дясна Народна партия, че нелегално е получил бонуси, преди да оглави държавното управление през 2011 година, по време на правосъден развой за нелегално финансиране на Национален парк, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Администратор на Национален парк от 1990 до 2008 година, по-късно неин касиер до 2009 година, Луис Барсенас е основната фигура в това дело за корупция, наречено " Банкова каса Б ", по името на черна каса, в която в продължение на 8 години постъпвали средства от дарения на предприемачи. От тези пари се изплащали
бонуси на водачите и сътрудниците на Национален парк.

Барсенас беше разпитан през днешния ден от прокурора в профилирания съд, на който са подсъдни такива каузи.

Свидетелят удостовери, че получатели на такива заплащания са били с изключение на Рахой, още седем лица, заемали значими постове в Национален парк или в държавното управление. Най-напред това е бил кабинетът на Хосе Мария Аснар (1996-2004 г.), а след това този на Рахой (2011-2018 г.).

Според Барсенас тези заплащания в брой са имали за цел да разрешат получателите им да запазят, до момента в който са в държавното управление, същото общо заплащане, което са получавали като депутати от Национален парк. Тогава с изключение на депутатска заплата, те са получавали и пари за представителни разноски. " Черната каса " се употребила и за награждаване на сътрудници, които Национален парк желала да поглези, сподели още Барсенас.

Рахой, който постоянно е отричал тези обвинявания, би трябвало да бъде изслушан като очевидец по делото, което се чака да продължи до месец май в Сан Фернандо де Енарес, покрай Мадрид.

Аферата докара до събаряне на държавното управление на Рахой през юни 2018 година с избор на съмнение, импортиран от настоящия министър председател социалист Педро Санчес.

Самият Барсенас получи присъда от 29 години затвор, които сега излежава.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР