Снимка: PexelsНа 25 април на 80-годишна възраст ни е напуснала

...
Снимка: PexelsНа 25 април на 80-годишна възраст ни е напуснала
Коментари Харесай

Съюза на артистите в България със скръбна вест: Почина актрисата Богдана Вульпе

Снимка: Pexels

На 25 април на 80-годишна възраст ни е напуснала актрисата с голямо сърце и необятна усмивка - Богдана Вульпе, оповестяват от Съюза на артистите в България, представен от БГНЕС.

Родена в София на 30.Х.1940 година в фамилията на актьор и учителка, по бащина линия Богдана Вульпе е внучка на известния оперен артист Иван Вульпе – основател на българската вокална школа и един от основоположниците на Българската оперна дружба, прераснала по-късно в Софийска опера.

Баба ѝ е Богдана Гюзелева-Вульпе – оперна певица и първата българска композиторка (автор на операта „ Психея “ и оперетата „ Съюзници “).

Баща ѝ е оперният артист Николай Вульпе, а брат ѝ – изтъкнатият диригент Иван Вульпе (главен диригент и шеф на филхармониите в Шумен, Русе, Бургас, на Бургаската опера, професор в Държавната музикална академия).

Прадядо ѝ по майчина линия е проф. Иван Гюзелев – преподавател в Априловската гимназия, един от създателите на Българското книжовно сдружение, народен представител в първото Народно заседание.

Богдана Вульпе приключва ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски. Три години работи във Врачанския спектакъл. От 1961 до 1990 година печели над 20 лауреатски награди в състезанията за художествено слово.

От 1964 до 1966 година е в Русенски трагичен спектакъл, след което работи в Театъра на словото към Българска концертна дирекция и в Студиен книжовен спектакъл „ Възраждане “. През 1969 – 1970 година специализира в Париж актьорско майсторство в театралната натрупа на Роже Планшон.

Работи и в Драматичен спектакъл „ Н. О. Масалитинов “ в Пловдив.

Много известни измежду публиката са рециталите ѝ „ Пазете се! В града има блуждаещи огньове! “ по „ Андерсенови приказки “ (над 1500 представления), „ Странстванията на Чайлд Харолд “ по Джордж Байрон (над 700 изпълнения), „ Гори Тилилейски “ по Елин Пелин (над 600 изпълнения), разкази на Хофман, Дикенс, Гьоте, стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров.

През 1991 година записва театрално-музикална къща „ Богдана Вульпе “ за да продължи музикално-образователните концерти.

Учредява съдружие " Приятели на задачата „ Вульпе “. Участвала е в доста филми и в реклами по малкия екран, има епизодични участия в непознати кино продукции. Дълги години се е занимавала и с подготовка на претендент студенти за театралните институти.

Член е на Съюза на артистите в България, на Съюза на българските кино дейци, на Българската академия за просвета и изкуство (БАНИ) и на Антропософското общество в България.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР