Снимка: PexelsИзключително сериозни мерки въведе Враца във връзка с борбата

...
Снимка: PexelsИзключително сериозни мерки въведе Враца във връзка с борбата
Коментари Харесай

Върнаха часовете за пазаруване за вързастни и затвориха ресторантите след 21 ч. във Враца

Снимка: Pexels

Изключително съществени ограничения вкара Враца по отношение на битката за разпространяване на ковид. Сред тях са връщането на пенсионерските часове за спорене заран и затварянето на ресторантитев 21 ч. Мерките бяха оповестени от регионалният шеф на града Малина Николова, която разгласява заповед на шефа на Регионалната здравна ревизия доктор Кети Ценова.

Ето цялостния текст на документа:

" Предвид усложнената епидемиологична конюнктура с разгръщане броя на инфектираните лица с Коронавирус - 19 на територията на област Враца и след координиране с доцент доктор Ангел Кунчев — Главен държавен здравен контрольор, заради възходящата заболяемост в област Враца и регистрираните отрицателни трендове във връзка с разпространяването на COVID-19 на регионално равнище, регистрирана 14-дневна заболяемост над 60 на 100 000 население за последните две седмици и извършено съвещание на Областния спешен щаб на 27.10.2020 година за навреме предприемане на нужните противоепидемични и ограничаващи ограничения на територията на област Враца, със Заповед № РД-01-217 от 28.10.2020 година на шефа на РЗИ - Враца доктор Кети Ценова, се вкарват краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на област Враца за интервал от 14 дни, считано от 00:00 часа на 29 октомври 2020 година до 11 ноември 2020 година, в това число, както следва:
- Посещения в нощни заведения, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове не се позволяват за посочения интервал.
- В заведения за хранене и лоби-барове на хотели да не се позволява сервиране на храна и питиета след 22.00 ч.
- В заведения за хранене, кафенета и други питейни заведения и заведения за хранене не се позволява обслужване на гости след 21.00 ч.
- В кафенета, заведения за хранене и други заведения за хранене се обезпечава отдалеченост от 2 м разстояние от облегалките на разположените столове на прилежащи маси и недопускане на повече от 4 лица на една маса в заведение.
- В обекти с публично предопределение и в търговски обекти, които дават услуги на жителите се обезпечава 2,5 кв. м повърхност на човек.
- Въвежда се учестена стерилизация в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти на всеки 2 часа от откритото работно време.
- Въвежда се часови диапазон от 08.00 ч. до 10.00 ч. за обслужване в питателните магазини и аптеките единствено за лица над 60-годишна възраст.
- В детските градини и учебните заведения се преустановяват всички действия на закрито, като се изключи наложителните и не се позволяват външни лица за посещаване и престояване в дворните пространства и постройките.
- Забранява се организирането и провеждането на културни, развлекателни и спортни мероприятия на закрито от общинските администрации, кметствата, наместничествата, териториалните звена на централната изпълнителна власт, индустриалните компании и неправителствените организации.
- Преустановява се активността на пенсионерските клубове на територията на региона.
- Организирани мероприятия се организират навън при обезпечаване на 2,5 кв. м повърхност на всяко лице.
- Провеждането на културни и развлекателни мероприятия в театри, кина, концертни зали и занятия от танцовото, креативното и музикалното изкуство се провеждат при физическа отдалеченост от 2 метра сред феновете или участниците.
- Да се обезпечи физическа отдалеченост на пазари, борси и други сходни места посредством въвеждане на отдалеченост от 1,5 м. сред сергии, маси, преносими павилиони, щандове и други и да се сътвори организация за еднопосочно придвижване на жителите.
- Лицата, работещи на или посещаващи пазари, борси и други сходни места наложително да носят защитни маски за лице за еднократна или многократна приложимост или друго средство, покриващо носа и устата (в това число забрадка, шал, шлем и др.). Не се позволява използването на съоръжения, неотговарящи на условията. Лицевите маски за еднократна или многократна приложимост да се употребяват според рекомендациите в Приложение № З към Заповед РД-01-609 от 21.10.2020 година на Министъра на опазването на здравето.
- Въвежда се засилен надзор от страна на всички контролни органи /общини, ОД на МВР- Враца, ОДБХ – Враца, РЗИ – Враца, Дирекция „ Инспекция по труда “ – Враца, РУО – Враца, в следените от тях обекти.
На лицата, които нарушават въведените с актуалната заповед противоепидемични ограничения ще се тьрси административнонаказателна отговорност по чл.209а от Закона за здравето.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР