Снимка: PexelsЕС влага 6 милиарда евро в нов орган за

Снимка: PexelsЕС влага 6 милиарда евро в нов орган за ...

ЕС влага 6 милиарда евро в нов орган за борба с бъдещи пандемии и здравни кризиСнимка: Pexels

ЕС влага 6 милиарда евро в нов орган за борба с бъдещи пандемии и здравни кризи. Той ще бъде представен утре от Европейската комисия. Той ще се помещава в сградата на ЕК. Това се казва в документ, видян от Франс прес.

Новото ведомство ще се нарича Управление за спешно реагиране в областта на здравеопазването. Целта му ще бъде да засили способността на ЕС да предотвратява, открива и се справя бързо с бъдещи здравни кризи, като осигури разработването, доставката, складирането и дистрибуцията на необходимите лекарства.

През ноември миналата година Брюксел заговори за създаването на орган, който да е еквивалент на американското Управление за биомедицински изследвания и разработки, подчинено на министерството на здравеопазването на САЩ и разполагащо с колосални средства за сътрудничество с фармацевтичните компании.

Очаква се утре предложението за новия европейски орган да бъде подкрепено от еврокомисарите. Този орган няма да е независима агенция по модела на Европейската агенция за лекарствата или Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Той ще бъде споделен ресурс за страните членки - формат, който ще позволи той да бъде напълно задействан още в началото на идната година. Новият орган ще функционира по един гъвкав начин и ще се уповава на правомощията и опита на ЕК.

Той ще разполага със 6 милиарда евро за 6 години и трябва да засили сътрудничеството между страните членки във връзка с фармацевтичната индустрия, за да разреши проблеми с недостига на медикаменти и зависимостта на ЕС от трети страни, извадени наяве от настоящата коронавирусна пандемия. Начело на новия орган ще има съвет, обединяващ експерти от ЕК и представители на страните членки. Европейският парламент ще се задоволи само с ролята на наблюдател. Страните членки също ще трябва да се произнесат по създаването на този орган, но текстът за него няма да бъде гласуван в ЕП, което се смята за удар за евродепутатите, които заседават тази седмица в Страсбург.

Проверка на фактите:Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg