Снимка PexelsЕксперт разкри нещо важно за гласуването на изборите на

...
Снимка PexelsЕксперт разкри нещо важно за гласуването на изборите на
Коментари Харесай

Експерт: Ако се сгъва бюлетината извън тъмната стаичка, трябва да се обяви за невалидна

Снимка Pexels

Експерт разкри нещо значимо за гласуването на изборите на 4 април. Изборите в България постоянно са били съществено тестване за всички участници. Те от тестване се трансформират във война от хората на администрацията към гласоподавателите. Това сподели по 7/8 ТВ Виктория Василева.

Ето какво още сподели тя:

" Застъпниците са значим детайл от честността на изборния развой. Важно е какви са неговите права и отговорности. Изборният ден се дели на три етапа-началото, изборния ден и след неговото привършване. Наложи се мнението, че ролята на покровителят е да отиде вечерта и да вземе протокола. Но ролята му е да следи целият развой от начало до край.

Той може да минимизира опциите за операции. При разкриване на изборите е значимо маркиране печата на секцията. Той би трябвало а бъде повреден, с цел да бъде неповторим. Когато се направи това се сформира протокол и се слагат ти образеца от печата. Има случаи когато се подменят цели протоколи на СИК и може той да се подпечата от всеки щемпел.

Печатът се предава с всички изборни документи. Важно е покровителят по време на гласуването, то й да показа своето уверение за покровител. Ако той не е вписан за покровител, той няма да получи в края на деня копие от протокола на СИК. През деня е по-тежката част и има доста неща, които могат да се случат. Те би трябвало да гледат по какъв начин възрастни хора гласоподават с компаньон. Възрастта и неграмотността не са физически кусур.

Те би трябвало да си гласоподават сами в изборната стаичка. С това доста се злоупотребява. Не би трябвало да се нарушава тайната на вота. Много постоянно това се нарушава, с цел да се управлява вота. Позволяват си да не прегънат бюлетината, а да създадат на  излизане от секцията. Това всеобщо се прави в секции с различен вид българско население. Тази бюлетина би трябвало да бъде оповестена за невалидна. Застъпникът за всяко нарушаване би трябвало документално да вършат тъжби и сигнали до СИК.

Когато са писмени, в протокола се вписват всички тъжби. СИК е длъжна да се произнесе по сигнала неотложно.  Нито един гласоподавател няма право да снима бюлетината в тъмната стаичка.

При броенето, не се изсипват бюлетината на масата, а се вадят една по една и се афишира на глас. После се подреждат по разнообразни купчинки по партии.

Дами си поставят графит под нокътя. Залепват си го. И зацапват нежеланата бюлетина ", написа frognews.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР