Снимка PexelsЧужденци заснеха абсурди в България. Три български села са

...
Снимка PexelsЧужденци заснеха абсурди в България. Три български села са
Коментари Харесай

Швейцарската телевизия SRF: С пари от ЕС села в България без ток и канализация, но със стадион

Снимка Pexels

Чужденци снимаха парадокси в България. Три български села са се сдобили с нови игрища, въпреки жителите им да нямат нито канализация, нито най-елементарни условия за живот. Голяма част от европейските пари потъват в безсмислени планове, а и в нечии джобове.

Репортажът на Швейцарската телевизия SRF споделя за новите спортни уреди в Динката, Калугерово и Лесичово – обезлюдена община с едвам 5 600 поданици. Хората там нямат и най-необходимото, само че пък разполагат със спортни уреди за доста милиони евро, които към този момент се разпадат, предава.

Запуснато футболно игрище, напукан бетон, порти няма – по този начин наподобява през днешния ден издигнатият преди три години стадион край село Динката, отрупан с пластмасови отпадъци и захвърлени маратонки. Игрището не се употребява. Петър, който живее в Динката, също избира да играе футбол другаде. Младият мъж се е завърнал в родината си от чужбина поради пандемията. Знае малко немски и се пита: „ Какъв е смисълът от това разрушено игрище? Улиците не са ремонтирани от 50 години. Къде са парите? Това е безсрамие. “

 
Няма нито ток, нито канализация

В Динката улиците са кални, не са асфалтирани. Къщите са по-скоро бараки, доста от тях са без ток и течаща вода. В селото живеят няколкостотин души, които нямат канализация, само че пък разполагат с тази подигравка на футболно игрище на стойност над 300 000 евро – пари на Европейски Съюз.

В прилежащото село Калугерово доста от къщите също нямат течаща вода. Но и там от четири години насам има стадион – в чудесно положение. Трибуните са покрити, съблекалните имат душове, тревата е съвършено окосена. Както споделя шефката на стадиона – с помощта на него локалният тим към този момент заема по-предна позиция, учреден е и детски футболен тим. Жените от селото пък играят там волейбол.

Третото село, за което се споделя в репортажа на Швейцарската телевизия, е Лесичово – и то е без канализация и с неприятни улици, само че с нов стадион. Заместник-кметицата на трите села Веселина Милкова изяснява, че той се употребява рядко. Защо тогава са издигнати тези спортни уреди? И то в села, в които липсва най-необходимото, а общият брой на жителите им е 5 600 души? „ Харизан кон “, споделя Милкова. Европейски Съюз е дал на общината пари точно за спортни уреди – над три милиона евро. „ Докато за канализация нямаше по какъв начин да аплайваме в Брюксел – не изпълняваме европейските критерии за това, прекомерно дребна община сме “, изяснява заместник-кметицата.

Близо 100 нови стадиона

Естествено, Европейски Съюз дава пари освен за строителството на игрища в запуснатите български села. Веселина Милкова споделя, че доста от публичните здания в нейната община са били актуализирани със средства от Брюксел.

Опуснатите за стадионите пари са по плана на Европейски Съюз „ Развитие на селските региони “. Целта е да се понижат огромните разлики сред града и селото и точно поради това Европейски Съюз отпуска и средства за спортни уреди. Предполага се, че около един стадион в селото ще стартират да идват повече гости, които ще имат потребност от места за нощувка, т.е. Къщи за посетители или хотели. Селото ще се съживи и в един миг може да стартира да притегля и компании.

В някои елементи на Европа тази концепция може и да действа, само че в българските запуснати села звучи неуместно. Село Лесичово да вземем за пример е напуснато от стотици хора, без значение от новите игрища. Това, че отпуснатите средства биха могли да бъдат вложени по-смислено е едно.

Някой е прибрал парите в личния си джоб

Другото е корупцията: стадионите са нова опция за българските политици да градят калпаво, прибирайки част от парите. Най-яркият образец за това е стадионът в Костенец, осъвременен през 2016 година, който през днешния ден към този момент се нуждае от главно саниране. Покривът на трибуната е заплашен от срутване, а пистата е четириъгълна, вместо овална, което я прави несъответствуваща за лекоатлетически надпревари.

По този мотив „ Тагесшау “ написа, че за стадиона в Костенец през 2014 година към този момент са били отпуснати над два милиона евро за главно саниране, след което спортното оборудване обаче наподобява по-зле, в сравнение с преди този момент. Обяснението е явно, отбелязва SRF – някой е строил извънредно на ниска цена и е прибрал останалите пари, отпуснати от Европейски Съюз. Подозренията единствено се ускоряват от обстоятелството, че строителната компания не може да бъде открита. А и следствията на българската прокуратура в сходни случаи рядко водят до присъди.

На отправения към Европейски Съюз въпрос за какво се строят безсмислени игрища, се получава единствено общ отговор: главен блян на Брюксел е всяко евро от парите на европейските данъкоплатци да бъде вложено свястно. По отношение на обособените планове не се споделя нищо, тъй като държавите-членки взимат решенията за разпределението на парите от Брюксел, респективно – за съответните градежи. Междувременно трите села от община Лесичово с трите си стадиона аплайват в Брюксел за пари за тръбопровод. С канализацията ще би трябвало да изчакат.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР