Снимка PexelsЧелябинският метеорит, който влезе в земната атмосфера на 15

...
Снимка PexelsЧелябинският метеорит, който влезе в земната атмосфера на 15
Коментари Харесай

Експлозията от Челябинския метеорит е най-силният подобен взрив от 100 г.

Снимка Pexels

Челябинският астероид, който влезе в земната атмосфера на 15 февруари 2013 година, провокира детонация с мощ 500 килотона в тротилов еквивалент. Това е най-голямата стойност от 1908 година, когато Тунгуският астероид пада на Земята, заяви ТАСС.

Енергията, освободена по време на детонацията, е 40 мегатона в тротилов еквивалент.

Олга Еретнова, доцент на катедрата по теоретична физика в Челябинския държавен университет, съобщи това във връзка годишнината от рухването на небесно тяло, предава Българска телеграфна агенция. 

Челябинският " суперболид " наподобява по-ярък от Слънцето. Падането на астероида в Челябинск е измежду десетте най-големи регистрирани в историята. Масата на откритите фрагменти от астероида е към 1 звук. За съпоставяне, най-големият каменен астероид е Джилин, паднал в Китай на 8 март 1976 година Намерената маса на всичките му фрагменти е почти 4 тона.

Според Еретнова Челябинският астероид е един от най-добре проучените. Той пада в гъсто обитаем регион, за първи път са получени огромен брой видео и фото материали, има огромно количество разкази на очевидци, разнообразни инструментални данни. Около 300 научни публикации са отдадени на проучването му.

Челябинският астероид навлезе в земната атмосфера на 15 февруари 2013 година към 7,10 ч. московско време, причинявайки мощна детонация на височина 30-50 км и рухване на голям брой фрагменти върху огромна повърхност в региона на Челябинск. Експлозията е следена от стотици хиляди хора в Урал и Северен Казахстан. Най-големите фрагменти от астероида са паднали наоколо до езерото Чебаркул, на 78 км западно от Челябинск. Взривната вълна счупи прозорците в стотици хиляди къщи в Челябинск и близките обитаеми места.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР