Снимка: PexelsЧакаме почти 30 000 дози ваксина утре. Точната им

...
Снимка: PexelsЧакаме почти 30 000 дози ваксина утре. Точната им
Коментари Харесай

Чакаме почти 30 000 дози ваксина утре

Снимка: Pexels

Чакаме съвсем 30 000 дози ваксина на следващия ден. Точната им численост е 28 800 дози от имунизацията на " АстраЗенека ". Това сподели шефът на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов в изявление за предаването " Седмицата " по Дарик радио.

,,За да получи позволение за приложимост една ваксина, минава през задълбочена оценка. Има предклинични и клинични изпитвания, след което се прави оценка на документите от Европейската организация по медикаментите. Водещо е съотношението изгода – риск. Въпросът е да се оцени дали изгодите надвишават рисковете. Категорично от информацията дотук съотношението изгода – риск е удобно и имунизациите са безвредни. Има изискване – ангажимент на производителите да дават спомагателни данни и всеки месец да дават периодически отчет за сигурност. Първият производител даде подобен отчет. Данните от него демонстрира, че няма разнообразни странични реакция от описаните в късата характерност. Имаме 108 известия за нежелани реакции, като всички от тези реакции са разказани в късата характерност. Това е за 57 000 сложени ваксини. 75 от тях касаят реакция в мястото на приложението. Има към 10 алергични реакции най-вече с местен темперамент. При две от тях се е наложило използване на лекарствен продукт``, разяснява Кирилов.

За да бъде сложена ваксина на човек, наложително се минава през обзор. Това е общоприета процедура. Важно е да бъде направена имунизацията по метод, който да подсигурява сигурността на хората. Изключително значимо е да се съблюдава тази процедура – да бъде осъществен обзор от персоналния доктор. Ваксини се слагат и в РЗИ, имунизационни центрове и лечебни заведения, само че медицинските експерти получават авансово информацията и могат да се срещнат със положението на пациента и да преценяват какви са рисковете. При милионите ваксини, които са сложени към този момент, действително се удостоверява това, което беше забелязано в клиничните изпитвания, уточни той.

,,В България имунизирането се прави по националния проект, при който имаме пет етапи. Според това в коя фаза попада човек, детайлите по записването зависят от това. Всеки може да се запише при персоналния си доктор. След като минат първите три етапи на имунизация, идва моментът на лицата над 65 години и тези с съпътстващи болести. Те би трябвало да се запишат. Разработва се едно приложение, което ще бъде готово до края на февруари. То ще разреши да избере човек къде да се запише за имунизация, с цел да се дефинира най-хубавата опция да се случи ваксинирането``, добави Кирилов.

,,В идните седмици доста се усилват доставките на имунизациите в целия Европейски Съюз. Утре чакаме доставка на имунизацията „ Астра Зенека “. Очакват се 28 800 дози. Има специфичност при тази ваксина. Периодът за втора доза е сред 4 и 12 седмици. Това ще даде по-голяма еластичност. Обмисля се вид да се слагат всички дози, които ще получим. Всяка ваксина, която получава позволение, минава през изчерпателен разбор от водещи специалисти в Европа. Щом се подаде заявление, има комитет по лекарствени артикули към Европейската организация по медикаментите. Два екипи правят оценка, показва се анализът и има гласоподаване. Едва след този интервал може да бъде издадено позволение за приложимост от Европейката организация по медикаментите. За да получи позволение една ваксина, тя би трябвало да покаже най-малко 50% резултатност. Има разлика сред ефикасността при клиничните проучвания и действителната такава в действителната процедура. Важни са факторите като хоспитализациите и затрудненията. При клиничните изпитвания не са следени затруднения и хоспитализации “, сподели още той.

В обстановка на пандемия факторът време е извънредно значим. Ваксините са били изпитвани при други инфекциозни болести. Науката работи с тях от години. Има дълъг прелиминарен интервал, при който се прави софтуерно изследване, една-две години експертите се занимават с това да дефинират коя молекула е най-подходяща, след което се минава към предклинични проучвания и след това към клинични. При тези ваксини има извънредно необятно изследване. Беше невиждано активизирането на всички институции и целия експертен капацитет. Резултатът е, че се дава опция процесите да се правят по едно и също време, а това съкратява времето за осъществяване на процеса, добави той.

,,Ще дойдат повече по отношение на януари. Всеки месец доставките се усилват. Тази седмица получихме 17 550 дози от " Пфайзер ". Утре ще получим имунизацията на " АстраЗенека " 28 800 дози, чакаме 6 000 от " Модерна " и 17 550 от " Пфайзер ". Следващата седмица чакаме 52 350 дози общо, в случай че приемем, че утрешната доставка е към идната седмица``, добави той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР