Снимка: PexelsЗасега знаем, че при децата и юношите до 20

...
Снимка: PexelsЗасега знаем, че при децата и юношите до 20
Коментари Харесай

Вирусолог: Децата до 10 г. се заразяват и предават вируса два пъти по-рядко

Снимка: Pexels

„ Засега знаем, че при децата и юношите до 20 години, единствено 20% от тях демонстрират признаци. Друго огромно изследване демонстрира, че децата до 10 години се заразяват и предават вируса два пъти по-рядко.

Това не значи, че това не се случва. Не по този начин стои въпросът с децата над 10 години ”, изясни вирусологът проф. Радостина Александрова от Българската академия на науките в ефира на NOVA.

Според нея децата са едни от най-сериозните разпространители на другите респираторни вируси и напълно разумно се е считало, че ще е по този начин и с ковид.

Направени са много огромни изследвания, които обаче към момента са незадоволителни. Така да вземем за пример изследване от Ухан сочи, че огромна част от децата са били заразявани в домовете си от родителите си. Трябва да бъдат направени още доста изследвания, ориентирани към децата.

Специалистите предизвестяват, че дребните деца контактуват повече в учебно заведение и това може да убие позитивния резултат на това, че са по-малки разпространители ”, сподели Александрова.

Вирусологът цитира изследване, което гласи, че децата до 5 години съдържат доста повече вирусна РНК в горните дихателни пътища спрямо възрастните. Според нея резултатите от изследванията, които се появяват, са забавни.

„ Каква ще бъде ориста на едно учебно заведение значително зависи от степента на разпространяване на вируса в това място и общественост. Напълно е допустимо на едно място обстановката да е една, а на друго - напълно друга.

Една от най-важните ограничения е да няма разбъркване на класове и потоци. Това е една доста динамична обстановката и ще се взема решение поотделно за всяка една ”, сподели още Александрова.

Тя е на мнение, че не трябва обстановката да се обобщава, нито да се разграничи учебното заведение от цялостната общественост.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР