Снимка PexelsТова би скъсило пътя на хората, които имат нужда

...
Снимка PexelsТова би скъсило пътя на хората, които имат нужда
Коментари Харесай

Лекар: Навлизат нови тестове, които стават за 10-15 минути

Снимка Pexels

" Това би скъсило пътя на хората, които имат потребност от такова проучване до самото изследване`, съобщи в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия доцент доктор Любомир Киров, ръководител на Сдружението на обшопрактикувашите лекари за новото право на персоналните лекари да дават направление за PCR проби, само че при строги критерии.

По думите му, с цел да се реши по кое време да се назначи тест, би трябвало да се изходи от две неща - " първо, какво целим, дали всеки един с какъвто и да е признак или недоволство би трябвало да бъде проучен и второ, има ли средства, с които това да се осъществя ", съобщи

" Важно е да се реши и с какви проби това да стане, тъй като навлизат нови проби, които стават за 10-15 минути, не са толкоз скъпи и са също по този начин задоволително достоверни ", означи доктор Киров.

По думите му в случай че има средства всички да бъдат изследвани, това би трябвало да се направи, тъй като няма различен метод да се потвърди заболяването.

" Ако обаче няма тази опция нито финансова, нито логистична, тогава дано да се прецезира - не за един, а за няколко признака, да вземем за пример имате температура, боли ви гърлото и да речем сте изгубил усет или аромат. Тогава - да, вероятността е по-голяма. Проблемът на това заболяване е, че няма добре завършена картина ", сподели ръководителят на Сдружението на общопрактикувашите лекари

Той уточни, че невисока температура има при към 60 до 70% от хората, кашлица - при някъде до 60% от хората. " По отношение на загубата на обонянието и на усета - по същия метод са процентите ", сподели доктор Киров.

" Ние сме предложили група от критерии, дали ще са 3 или 4, които би трябвало да бъдат разисквани и признати. Говорим за политика при условия на пандемия, това не го решаваме ние. Казва се, че има доста средства, има такива, които идват от Европа и така нататък - това нас не ни интересува, дано те да бъдат целево отпуснати, касата може да се явява второстепенен разпределител на тези средства, това не би трябвало да бъде част от годишния бюджет на касата, тъй като това е изключителна обстановка ", сподели той.

Д-р Киров сподели, че персоналните лекари са на първа линия, само че не са избрани като такива.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР