Снимка: PexelsПикът на пандемията ще бъде около 25 април. Това коментира

...
Снимка: PexelsПикът на пандемията ще бъде около 25 април. Това коментира
Коментари Харесай

Mроф. Марусия Божкова: Пикът на пандемията ще бъде около 25 април

Снимка: Pexels

" Пикът на пандемията ще бъде към 25 април ". Това разяснява пред БНР проф. Марусия Божкова, учител по статистика и вероятности в Математическия факултет на СУ " Свети Климент Охридски ", пред БНР.

" Още при започване на март се виждаше, че вървим към пик и предвидихме три вероятни сюжета за развиване на пандемията. Един от тях към днешна дата е правилен. За страдание това е песимистичният сюжет, при който главното репродуктивно число се усилва ", сподели тя.

По думите ѝ популацията, в която се популяризира епидемията, е доста по-наситена и скритата заболеваемост, която изяснява нещата, дава подтик и резултатът от всички затваряния се регистрира със забавяне.

Пикът ще бъде към 25 април, уточни проф. Божкова, като посочи, че прогнозата е съгласно математическия модел, с който работи тя. Изчисленията са за към 200 умряли от Covid-19 дневно.

 
Тя дефинира като политически решенията за разхлабване на ограниченията и даде образец и с Гърция, където заболеваемостта пораства, а рестриктивните мерки се облекчават. 

Краят на третата вълна е мъчно да се предвижда, акцентира тя и добави, че би трябвало да стане забележим и резултатът от имунизацията:

" По към 120 хиляди души на месец би трябвало да се имунизират, в случай че желаеме до края на 2021-ва да реализираме затихване на епидемията ", добави проф. Божкова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР