Снимка Pexels На лицата, които ще бъдат ангажирани с организацията

...
Снимка Pexels На лицата, които ще бъдат ангажирани с организацията
Коментари Харесай

Отново предлагат ваксини на изборната администрация

Снимка Pexels
На лицата, които ще бъдат ангажирани с организацията и провеждането на изборите за народни представители ще им бъде предоставена опция да се имунизират против COVID-19, написа.

Ваксинирането е непринудено и при изразено осведомено единодушие, като ще се прави по реда и метода, основан от съответната Регионална здравна ревизия, виновна за организацията на имунизационната акция на регионално равнище. Възможността е част от напътствията за осъществяване на изборите, които предстоят на 11 юли, издадени от здравния министър Стойчо Кацаров.

Основна противоепидемична мярка е провеждането на имунизация против COVID-19.

В напътствията са посочени редица ограничения, както за жителите, по този начин и за ангажираните в изборния развой.

Мерките са във връзка с постройката, в която се намира/т изборната /избирателните секция/и и изборната секция (залата или стаята, където се организира гласуването):

На видно място би трябвало да се слагат осведомителни табели както за задължението да се носи маска, по този начин и за спазването на отдалеченост.

Трябва да се обособят, доколкото е допустимо, обособени входни и изходни коридори в постройката, в която са ситуирани изборните секции, както и тяхното уместно маркиране. При неспособност, отделяне на коридори за еднопосочно напредване на гласоподавателите и останалите участници в изборния развой, посредством маркировка и ограничители.

Да се обезпечи надзор на входа на постройката, в която се намират изборните секции, за пропускане и ориентиране на стеснен брой гласоподаватели към изборните секции и надлежно до изхода на постройката, за да се заобикалят скупчвания, тъй че гласоподавателите да прекарват допустимо минимум време вътре в постройката.

Информация за изборните секции да бъде изложена на видно място пред постройката, в която се обитават.

Маркиране на местата за изчакване в и отвън изборната секция, тъй че да се обезпечи поддържането на физическа отдалеченост от най-малко 1,5 м. сред участниците в изборния процес; маркиране на пода пред масата, на която се намират членовете на секционната изборна комисия с линия, която да указва на гласоподавателите спазването на отдалеченост сред тях и членовете на изборната комисия. Трябва да се обезпечи дезинфектант за ръце на входа на постройката на изборната секция и/или на входа на изборната секция.

Предвидени са и наставления за обезпечаване на кошове за боклуци, снабдени с полиетиленов плик. Препоръчително е кошовете да са с похлупак и педал.

Периодично би трябвало да се организира стерилизация на контактни повърхности, както и да си обезпечат задоволителни количества сапун, хартиени кърпи и/или сушилни за ръце в санитарните възли. Препоръчва се да се организира постоянно проветряване посредством естествена вентилация на пространствата като да вземем за пример прозорецът/прозорците се държи/държат отворени. Ако е невероятно да са непрекъснато отворени, проветряването се прави за най-малко 5 до 10 минути на всеки час. Ако постройката не разрешава отваряне на прозорците, то климатично - вентилационни съоръжения би трябвало да бъдат настроени по този начин, че да обезпечават приток на външен въздух в пространствата.

При отделяне на тъмна стаичка, се предлага тя да бъде сложена по този начин, че входът ѝ да е извърнат към стена, с цел да се избегне допиране от гласоподавателите на завесата на входа на тъмната стаичка.

Задължително се обезпечава дезинфектант за ръце наоколо до устройството за машинно гласоподаване. Машините за гласоподаване се почистват от време на време, според напътствията на производителя.

На членовете на СИК и РИК ще се мери температурата, а при прояви на остри респираторни заболявания (кашлица, хрема, затруднено дишане и др.) те няма да се позволяват до изборната секция. Това важи и за наблюдаващи, претенденти, покровители на кандидатски листи, упълномощени представители на партии, обединения и инициативни комитети, представители на средствата за всеобща информация и различен личен състав замесен в изборите. За тях ще се обезпечат и персонални защитни средства.

Задължително е носенето на защитна маска за лице от всички по време на пребиваването им в постройката на изборната секция.

Защитната маска за нос и уста се смъква единствено при консумация на питиета или храна, което се предлага да се реализира при опция навън или при съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5 м. от други лица.

Препоръчва се с изключение на стерилизация, съблюдаване на отдалеченост и да се лимитират до най-малко директните контакти - здрависване, прегръщане и други

В постройките с изборни секции би трябвало да се обособи и помещение за карантиниране.

От Министерство на здравеопазването предлагат на ЦИК образованието на лицата, които ще вземат участие в изборния развой, доколкото е допустимо, да се извърши отдалечено. В случай, че се организира присъствено, следва да се планува организирането на дребни групи за образование с оглед съблюдаване на условията за физическа отдалеченост от 1,5 м., надлежно 3 кв.м. на човек от съответното помещение за обучение; наложително носене на защитна маска за лице; хигиена на ръцете; постоянно проветряване на пространствата и стерилизация на повърхностите.

Мерки и дейности при гласоподаване с преносима изборна кутия за карантинирани:

При избор, извършен от лица на домашна изолираност и/или лекуване или под карантина, членовете на преносимата изборна секция и чиновниците по сигурността би трябвало да носят: предпазен костюм за еднократна приложимост, ръкавици, предпазен шлем с хирургическа маска или защитна маска за лице вид FFP2/FFP3. Шлемовете се дезинфекцират след привършване на гласуването в обещано домакинство/адрес. Ръкавици се заменят или дезинфекцират с дезинфектант за ръце след привършване на гласуването в обещано домакинство/адрес.
Членовете на преносимите изборни комисии и чиновниците по сигурността, съпътстващи преносимата изборна кутия, извършват всички формалности, по опция, на входа на жилището на гласоподавателя, като обезпечават разстояние от най-малко 1,5 м. между тях и гласоподавателя.

Избирателят, който гласоподава посредством преносима изборна кутия би трябвало да носи защитна маска, покриваща устата и носа. Избирателят би трябвало да дезинфекцира ръцете си, преди да вземе бюлетината и да смъкна за малко време защитната маска, с цел да бъде разпознат, след което още веднъж да сложи вярно защитната маска, тъй че да покрива носа и устата му. Избирателят се подписва в изборния лист, като употребява лична/своя писалка, когато е допустимо. Ако е използвано, преносимата изборна кутия, употребена от гласоподавателя, се дезинфекцира от член на преносимата изборна комисия, след гласоподаване, посредством изпръскване с дезинфектант за повърхности или посредством избърсване с забрадка, напоена с дезинфектант за повърхности.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР