Снимка: PexelsИскаме да уверим българското общество, че към момента не

...
Снимка: PexelsИскаме да уверим българското общество, че към момента не
Коментари Харесай

БГФармА: Към момента не се наблюдава риск от недостиг на лекарствени продукти

Снимка: Pexels

" Искаме да уверим българското общество, че все още не се следи риск от дефицит на лекарствени артикули в България ". Това оповестиха от Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). От там прецизират, че следят с непрестанно внимание, ангажираност и съпричастност развиването на пандемията от COVID-19 и обезпечаването на българските жители с медикаменти.

" Нашите компании поддържат аварийни наличия, както на вещества за произвеждане, по този начин и на подготвени лекарствени форми за справяне с спешни обстановки като актуалната ", декларират в отворено писмо от асоциацията.

БГФармА, в която членуват 16 български и интернационалните компании, декларира най-отговорно:

" Процесът на произвеждане на медикаменти за милиони български жители продължава и ще продължи без спиране
Пациентите ще разполагат с нужните генерични лекарства за лекуване на своите остри и хронични болести
Разчитаме на професионалното държание на нашите сътрудници - търговците на едро и аптеките да обезпечат непрестанно и постоянно снабдяване на лекарства по веригата производител - търговец на едро - аптека и зареждането на оптимално необятна номенклатура от лекарства в аптеките, с цел да не се получават отводи по логистични аргументи.

В страната има ясна организация и виновни лица за ежедневен мониторинг за наличностите на лекарствени артикули, складови наличия и линиите на доставка.

Задачата на БГФармА и нашият дълг към българското обществото съответствува изцяло с Приоритетите на нашите европейски сътрудници от Medicines for Europe, а те са обезпечаване на непрестанно произвеждане и доставката на лекарства; сигурност и отбрана за работещите в стотиците фабрики за генерични лекарства в България и Европа, с цел да може да продължи безпроблемно индустриалният процес; тясно съдействие и подкрепяне на дейностите на здравните институции в страната.

Въпреки че генеричните производители са изправени пред съществени провокации в изискванията на нараснали цени на вещества за медикаменти, повишение на себестойността на създадените лекарства, възходящи спомагателни финансови тежести върху фирмите, ние ще продължим да изпълняваме своя дълг към обществото: обезпечаване на непрекъсната наличност и достъп на българските жители до медикаменти, както за лекуване на COVID-19, по този начин и за терапия на всеобщите социално-значими болести.

Важно е даже и в тези дни на развихрила се пандемична вълна да не се позволява осуетяване на системата за обезпечаване на лекуването на жителите, декларират от асоциацията.

Това може да се реализира единствено при тясно съдействие сред лекарите, предписващи медикаментите, фармацевтите, които ги отпускат, както и жителите, които посещават аптеките.

От Асоциацията приканват жителите да запазят успокоение:

Не се презапасявайте с лекарства, изключително антибиотици, антивирусни средства, медикаменти, предотвратяващи кръвосъсирването, даже да имате опция без наставление да ги закупите от аптеката
Самолечение, изключително с медикаменти, отпускани с рецепта, в доста случаи може да има неподходящи, даже съдбовни последствия
Единствено с напъните и самообладанието на всички български жители, дружно ще можем да се оправим и преминем през подлата зараза! Не забравяйте - Optimum medicamentum quies est - Спокойствието е най-хубавото лекарство, приканват още от асоциацията ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР