Снимка: PexelsЕвропейският съюз не може да се защити сам, затова

...
Снимка: PexelsЕвропейският съюз не може да се защити сам, затова
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО: ЕС не може да се защити сам, нужни сме му

Снимка: Pexels

" Европейският съюз не може да се отбрани самичък, по тази причина сме нужни ние ". Това разгласи Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, осведоми Агенция Франс Прес.

Някои евролидери упорстват Европейски Съюз да развие по- " стратегическа автономност ", което може да докара до различия сред Брюксел и Вашингтон.

Но Столтенберг съобщи по време на посещение в Колежа на Европа, че страните членки на Европейски Съюз са членки на НАТО и те съставляват единствено 1/5 от всички разноски на Алианса, който пази европейските крайбрежия.

" Европейски съюз, който отделя повече средства за защита, влага в нови качества и понижава фрагментирането на отбранителната промишленост, е освен положително за европейската сигурност. Също е положително за трансатлантическата сигурност ", сподели Столтенберг, който се появи с ректора Федерика Могерини, някогашния висш представител на Европейски Съюз за външната политика.

" Но Европейски Съюз не може самичък да отбрани Европа. Повече от 90% от жителите на Европейски Съюз живеят в страни членки на НАТО. Но членките на Европейски Съюз съставляват единствено 20% от разноските за защита на НАТО ", предизвести той.

Столтенберг означи, че до момента в който 21 членки на Европейски Съюз са също членки на НАТО, техните оголени флангове постоянно са защитавани от съдружници, които са отвън Европейски Съюз и отделят повече средства за защита.

По думите му тук не става въпрос единствено за пари, а и за география.

Исландия и Норвегия на север са порти към Северния полюс, Турция на юг граничи със Сирия и Ирак. И на запад Съединени американски щати, Канада и Англия свързват двете страни на Атлантика, сподели още той.

Европейската комисия желае Брюксел да играе по-силна геополитическа роля.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР