Снимка pexels.comНай-популярните странични ефекти при приема на антибиотици са гаденето

...
Снимка pexels.comНай-популярните странични ефекти при приема на антибиотици са гаденето
Коментари Харесай

Докторите мълчат и никога няма да ви разкрият тези 8 странични ефекта на антибиотиците

Снимка pexels.com

Най-популярните странични резултати при приема на антибиотици са гаденето и диарията. Почти всички знаем за тях от лекарите или пък от личен опит. Американски учени обаче откриха, че 20% от хората, които са приемали антибиотици през живота си, страдат поради други странични резултати, написа jenata.blitz.bg.

Ето ги 8-те странични резултата от антибиотиците, за които множеството лекари си мълчат. Различните хора получават разнообразни странични резултати при приема на антибиотици. Винаги може да намерите цялостния лист с нежелани реакции върху листовката на обещано лекарство.

Гъбична зараза

Антибиотиците трансформират бактериалната среда в тялото ни, по тази причина хората стават уязвими към разнообразни гъбични инфекции. Те могат да се появят в устата, по кожата, под ноктите и даже на някои интимни места.

Какво би трябвало да извършите?

Ако ви е постановен дълъг курс на лекуване с антибиотик, то добре е да започнете да приемате противогъбични медикаменти дружно с тях.

Оцветяване на зъбите

Тетрациклинът може да докара до оцветяване на зъбите при деца, които към момента не са навършили 8-годишна възраст. Ако една бременна вземе такива медикаменти, има късмет бебето й да има проблем със зъбния гланц.

Какво би трябвало да извършите?

Учени скоро откриха, че доксициклинът не предизвиква оцветяване на зъбита. Взимайте го обаче единствено по лекарско наставление.  

Треска

Треската може да бъде породена от доста неща, с изключение на приемът на антибиотици. Ако сте забелязали обаче, че вдигате температура и ви втриса откакто сте почнали да приемате точно антибиотик, то тогава това може да е странична реакция от лекарството.

Треската може да бъде породена от всеки антибиотик, само че през множеството време от цефалексин, миноциклин и сулфонамид.

Какво би трябвало да извършите?

Най-вероятно треската скоро ще изчезне сама. Ако обаче не отмине и е прекомерно мощна, добре е да се консултирате с вашия персонален доктор и да измененията антибиотика.

Алергична реакция

Алергичната реакция е доста рискова. При нея човек може да получи сърбящ обрив, подути клепачи, устни, език и даже гърло, което може да докара до анафилаксия. В такива обстановки единствено доза адреналин може да избави човек.

Не забравяйте, че алергичната реакция към даде антибиотик, не значи, че не можете да приемате никакви антибиотици.

Какво би трябвало да извършите?

Трябва да съобщите на персоналния си доктор за алергиите си, преди да започнете да приемате антибиотик от дадена група. Също по този начин е добре да сте деликатни, когато стартирате да приемате ново лекарство, което не сте пили в никакъв случай до момента. Ако имате някакви признаци на алергия, то неотложно се обърнете към персоналния си доктор.

Чувствителност към слънцето

Някои антибиотици (тетрациклин, флуорохинолон и сулфон) могат да окажат въздействие върху чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Ако прекомерно дълго време сте изложени на слънчевасветлина, до момента в който приемате някое от тези медикаменти, възможностите да изгорите внезапно се усилват.

Същите антибиотици могат да причинят обрив, даже, в случай че човек е прекарал едвам 15 минути на слънце.

Какво би трябвало да извършите?

Добре е да употребявате слънцезащитни кремове и артикули и да избягвате слънчевата светлина сред 12 и 16 часа.

Сърдечни проблеми

Това не се случва постоянно, само че не е изключено. Понякога антибиотиците могат да причинят сърдечни проблеми – да вземем за пример аритмия или ниско кръвно налягане.

Приемането на еритромицин да вземем за пример може да докара тъкмо да такива странични резултати.

Какво би трябвало да извършите?

Просто посетете вашия доктор и му споделете за признаците. Той ще избере по-правилен медикамент за лекуване.

Главоболие и зашеметяване

Това също са много известни странични резултати, които се следят при хора, които одобряват антибиотици. Обикновено обаче изчезват откакто приключите с приема на медикамента.

Какво би трябвало да извършите?

Ако главоболието е доста мощно, може да вземете болкоуспокояващо. Ако пък то стане отвратително, най-добре е да посетите персоналния си доктор. Вероятно той ще промени лекарството.

Нежелана бременност

Ако приемате рифамицини и хапчета за контрацепция, резултатът им може да намалее. В резултат на това се усилват възможностите за нежелана бременност.

Какво би трябвало да извършите?

Докато приемате антибиотици използвайте спомагателна отбрана – да вземем за пример правете секс с презерватив, без да спирате естествено приема на противозачатъчни.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР