Снимка от профила на Незабравка Кирова - Христова във Фейсбук

...
Снимка от профила на Незабравка Кирова - Христова във Фейсбук
Коментари Харесай

Спасяват щъркели от студа в Североизточна България


Снимка от профила на Незабравка Кирова - Христова във Facebook

Сафет Халид и Севдин Ридван избавиха щъркели от измръзване в Североизточна България, след внезапното намаляване на температурите. Двамата мъже оповестиха за това във " Facebook ", а фотосите и видеото бяха споделяни и коментирани хиляди пъти.

Потребители в обществените мрежи призоваваха по пътищата да се кара деликатно, тъй като птици лягали по пътното платно поради ниските температури.

По-този мотив по-късно денем Министерството на екологията и водите прикани хората, които са намерили безпомощни птици да звънят на зеления телефон ".

Сафет Халид от силистренското село Зарица е избави от измръзване пет щъркела. Той е приютил птиците в дома си. Намерил ги полувкочанени и благодарение на другари ги пренесли до дома му.

Незабравка Кирова-Христова от същото село разгласява фотография на Сафет и оживелите в дома му щъркели.

Севдин Ридван от шуменското село Наум пък е избавил 9 щъркела от премръзване. Той качи видео във " Facebook " със избавените вкъщи му птици.

Други консуматори на обществената мрежа разгласиха нощна фотография от пътя Самоков - София. Край платното стоят десетки щъркели, които поради мощния вятър не могат да нощуват в гнездата си по дърветата. Предупреждават пътуващите да внимават, до момента в който карат, тъй като птиците виждат едва в нощта. Необичайното захлаждане заплашва подранилите прелетни птици.

Във връзка с намирането на бедстващи птици от типа " бял щъркел " екоминистерството посъветва жителите, намерили птица в безпомощно положение да потърсят помощ на " зеления " телефон на съответната Регионална ревизия по околна среда и води (РИОСВ), да алармират в горските стопанства или в съответната община.

В страната има няколко избавителни центъра за диви животни и Регионална инспекция за опазване на околната среда може да потърси подпомагане за настаняването на откритите бедстващи птици.

Това става по избран законов ред. Птиците се настанява с протокол и след възобновяване им се връщат в природата на мястото на намиране или на уместно място наоколо до него.

Белият щъркел (Ciconia ciconia), e предпазен тип, включен в Приложение №3 към член 37 на Закона за биологичното многообразие. Важно е да се знае, че щъркелите, както множеството птици мигрират на юг не поради студеното време, а поради неналичието на храна и правят хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и инсекти.

Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма основна заплаха за птиците. Опасно би било единствено, в случай че птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има потребност от помощ, показват от Министерство на околната среда и водите.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР