Снимка Нова твЗаедно Европейският съюз и САЩ могат да се

...
Снимка Нова твЗаедно Европейският съюз и САЩ могат да се
Коментари Харесай

Цветанов: Русия и Китай са основни потенциални заплахи за мира и стабилността

Снимка Нова тв
Заедно Европейският съюз и Съединени американски щати могат да се опълчват на всички закани. Това споделя ръководителят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов, представен от Нова тв.
Той взе присъединяване в 82 Междупарламентарно съвещание „ Европейски парламент – Конгрес на Съединени американски щати “, представляващо трансатлантически разговор сред двата законодателни органа, на което българският парламент е хазаин.

Западните Балкани и киберсигурността бяха съществени тематики, сподели Цветан Цветанов пред публицисти, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание. Цветан Цветанов, ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и съпредседателите на трансатлантическия разговор евродепутатът Кристиан Елер и Марио Диаз Баларт, член на Конгреса на Съединени американски щати, дадоха изказвания за медиите в Народното събрание. За първи път сходен конгрес се организира в София.

В панела с присъединяване на представителите на Европейския парламент и на Конгреса на Съединени американски щати се обсъждаха политическата обстановка и разговора сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, сподели ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов.

Той означи, че в първия панел, на който са участвали единствено представителите на Екологичен потенциал и на Конгреса на Съединени американски щати, е обсъждана политическата обстановка и разговорът Европейски Съюз – Съединени американски щати. Цветанов добави, че е впечатлен от другарските връзки сред двете страни. Има откровеност, доверие, уверен съм, че това е методът, с който би трябвало да дадем посланията за повече Америка в Европа и повече Европа в Америка, сподели той.

Цветанов означи, че България за първи път, като председателстваща Съвета на Европейски Съюз, е символичният хазаин на сходен формат, на този разговор, който се води сред Европейския парламент и Конгреса на Съединени американски щати. Най-развитите демократични общества са Европейски Съюз и Съединени американски щати и тъкмо по тази причина би трябвало да бъдем готови за евентуалните закани и провокациите, които има през днешния ден във връзка с киберсигурността, акцентира Цветан Цветанов.

По думите му измежду обсъжданите тематики са били и евентуалните закани от трети страни. Русия и Китай са едни от съществени евентуални закани за мира и стабилността, несъмнено, и подправените вести, и всички провокативни дейности от някои страни, само че Европейски Съюз и Съединени американски щати дружно могат да се опълчват на всички тези закани, съобщи Цветан Цветанов, представен от Нова тв и пресцентъра на Народно събрание.

Той уточни, че 82-та среща е в София по отношение на българското европредседателство. За първи път София е хазаин на сходен формат, на този разговор, който се води сред Европейския парламент и Съединени американски щати. Темите през вчерашния ден и през днешния ден са свързани с един от главните акценти на българското председателство - Западните Балкани, обсъждана е била и киберсигурността. Трябва да бъдем готови за евентуалните закани и провокациите, свързани с киберсигурността, означи Цветанов.

Сигурността, киберсигурността, проблематичните връзки с Русия, съветската интервенция във връзка с обществените медии, във връзка с избори, означи като тематики съпредседателят на трансатлантическия разговор евродепутатът Кристиан Елер. Въпреки че може да имаме разнообразни позиции в този момент по търговията и някои стопански въпроси, както по някои политически, ние си оставаме " братя по оръжие ", уточни Елер за връзките със Съединени американски щати. Това по думите му са трайни връзки в подтекста на връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, на връзките на обособените страни със Съединени американски щати, както и в подтекста на НАТО. Елер също по този начин посочи направеното от българското председателство за слагането на Западните Балкани високо в дневния ред освен в Европа, само че във връзка с трансатлантическите връзки. Той открои и въпроса за европейската вероятност на Западните Балкани и дали се схваща намесата на външни сили в страните от района.

Съпредседателят на трансатлантическия разговор евродепутатът Кристиан Елер благодари от името на Екологичен потенциал на Българското председателство и на българския парламент, които са домакини на форума. По думите му той е най-дългият формат сред двете страни на Атлантика и дава парламентарния ъгъл на трансатлантическите връзки. Ние сме в София, която е столица на Българското председателство, България в този момент води Европа във всички връзки, измерения и по всички тематики, в това число и трансатлантическата, акцентира Кристиан Елер. Друг доста значим аспект, който Българското председателство показа посредством целите си и съумя да сложи високо в дневния ред освен за Европейски Съюз, само че и за Съединени американски щати, са Западните Балкани, уточни Кристиан Елер. Благодарни сме на нашите сътрудници от Съединени американски щати, че те съзряха значимостта на тази тематика, добави той. По думите му това е извънредно значима тематика, която българските парламентаристи са присъединили и в трансатлантическия законодателен разговор.

Взаимоотношенията сред Конгреса на Съединени американски щати и приятелите ни в Европа не престават да бъдат солидни и здрави и ще останат такива, посочи съпредседателят на трансатлантическия разговор от американска страна Марио Диаз Баларт, член на Конгреса на Съединени американски щати. Той добави, че е признателен за опцията да участва на форума и да взе участие в усилването на връзките, като чака идната среща, която ще бъде във Вашингтон.

Основният извод, до който достигнахме по тематиката за Западните Балкани, беше, че Европейски Съюз няма по какъв начин да реализира повсеместен прогрес, даже с поддръжката на Голяма Европа, без поддръжката и координацията със Съединени американски щати, означи ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

Отношенията сред депутатите от Конгреса на Съединени американски щати и нашите сътрудници в Европа постоянно са били постоянни и мощни и ще не престават да бъдат такива, добави още Марио Диаз Баларт. Днешната среща е седмата от Парламентарното измерение на Българското председателство, акцентира пред публицистите ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Тя уточни три акцента от полемиките на форума. Обсъдихме нуждата от мощно стратегическо партньорство сред Европейския съюз и Съединени американски щати, политическия и икономическия прогрес в района на Западните Балкани, за което Българското председателство направи доста, както и това, че от позиция на търговията и стопанската система Европейски Съюз и Съединени американски щати имат най-големия стокообмен в света, означи Джема Грозданова. Основният извод, до който достигнахме по тематиката Западни Балкани беше, че Европейски Съюз няма по какъв начин да реализира повсеместен прогрес даже с поддръжката на огромна Европа, без поддръжката и координацията със Съединени американски щати, добави тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР