Снимка: Nova Broadcasting GroupКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи

...
Снимка: Nova Broadcasting GroupКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи
Коментари Харесай

КЗК разреши на Нова да купи Нет инфо

Снимка: Nova Broadcasting Group

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на " Нова броудкастинг груп " да придобие 100 % от сдружението " Нет Инфо ". Досега медийната група, следена от братята Кирил и Георги Домусчиев, притежаваше 70 % от " Нет инфо ". Останалите бяха разпределени сред " Дарик радио " АД и " Уеб Финанс ", следени от Радосвет Радев и Христо Христов, надлежно, написа money.bg.

С разрешението на договорката, за която бе обявено преди съвсем две години, " Нова " ще придобие едноличен надзор. Процедурата в Комисия за защита на конкуренцията се забави поради две тъжби: от MTG и PPF Group на Петр Келнер, откакто антимонополният орган забрани придобиването на медийната група от страна на чеха. В последна сметка и двете бяха оттеглени.

Самата " Нет Инфо " има известни уеб сайтове като електронната поща АБВ, платформата за видео шерване Vbox7, осведомителните уеб сайтове Vesti.bg и Dariknews.bg, уеб сайтът за прогноза за времето Sinoptik.bg, както и спортният Gong.bg.

Компанията има мажоритарен дял в уеб страницата за групово извършване на покупки Grabo.bg.

Критика

Въпреки че и до момента " Нова " упражняваше надзор над " Нет инфо ", придобиването на едноличен подобен върху сдружението не се възприема еднопосочно. В рамките на процедурата Комисия за защита на конкуренцията е изискала мнения от други медийни групи на българския пазар, като част от тях са отрицателни и гласят, че сливането ще навреди на конкуренцията.

" Обединената група ще има доста преимущество пред останалите участници на пазара на интернет реклама, а концентрацията само би засилила нейната преобладаваща роля. Сериозното наличие на групата на пазара на телевизионна реклама ще даде опция за предложение на пакетни цени, включващи телевизионна и онлайн реклама, които ангажират рекламодателите да насочат избрана част от бюджетите си към групата ", гласи мнението на " Икономедиа ", издател на " Дневник " и " Капитал ". Според команията  " сходни практики биха представлявали корист с пазарна мощ и биха увредили значително конкурентната среда на този пазар ".

Според " Инсърт БГ " ООД, след реализиране на договорката забележителен брой средства за всеобща информация ще бъдат сложени под контрола на един и същи индивид - " Нова Броудкастинг Груп " АД. По този метод, обединената група ще има тласъка, ще бъде в положение и ще има действителна опция да промени своята комерсиална политика като ограничи достъпа, увеличи цените или промени изискванията по подписаните покупко-продажби

Негативно мнение е изразено и от " Спортал.бг ". Придобиването  " ще сложи локалните интернет медии в неподходяща пазарна среда като е допустимо някои от тях да преустановят активността си ", споделят от компанията.

И показват:  " Всички отстъпки, надценки и неустойки, които " Нова телевизия " предлага във връзка с телевизионната реклама имат директна връзка с това дали рекламодателят е " закупил " и интернет реклама. По този метод, без значение от желанието на клиентите да популяризират в други интернет уеб сайтове, те са принудени да бъдат клиенти на " Нет Инфо " АД, заради обстоятелството, че са закупили телевизионна реклама. Така, рекламните бюджети на клиентите са насочвани от ден на ден към " Нет Инфо " АД, за сметка на справедливото им разпределение на база действителни конкурентни преимущества на други медии ".

На пазара на телевизионно разпространяване делът на групата на " Нова " е в размер на сред 30 и 40% за 2016 и 2017 г, по данни на Nielsen AdMosphere. На пазара на телевизионна реклама делът на " Нова " е над 50% за 2017 и 2018 година по данни на БАКА (на база чисти вложения в реклама) и сред 48,5 и 49,4% за 2017 година и към 43% за 2018 година по данни ГАРБ и Nielsen Admosphere (на база брутни рекламни бюджети).

" Нова " дава отговор на рецензиите, като показва, че със договорката не се образува нов индивид и не се трансформира пазарното състояние на " Нет Инфо ".  " Съществуващите все още връзки сред " Нова " и " Нет Инфо " АД и опциите за навлизане на пазарите, на които двете предприятия оперират, са оценени от Комисия за защита на конкуренцията при първичното придобиване на надзор от страна на " Нова " върху " Нет Инфо " АД през 2013 година ", показват от компанията.

По отношение на главната рецензия за крос-медийната реклама, " Нова " показва, че " предлагането на няколко типа реклами по едно и също време на разнообразни носители е световна модерна наклонност и води до развиване на пазара и технологиите и е в полза на потребителите и на конкуренцията ".

Същите крос-медийни отстъпки, съгласно него, от години оферират множеството радио и телевизионни оператори у нас, в това число Българската национална телевизия и БТВ, която предлага отстъпка, както от цената на ТВ рекламата, по този начин и от цената на интернет рекламата.

Комисия за защита на конкуренцията приема мнението на уведомителя и показва, че " интеграцията на допълващи се действия или артикули в границите на едно дружество може да докара до обилни преимущества във връзка с успеваемостта и да благоприятства конкурентоспособността. Ако едно обединение визира по избран метод съперници на сплотяващите се предприятия, само че основава преимущества във връзка с успеваемостта, същото не може да породи опасения за нарушение на конкуренцията ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР