Снимка НИМНова археологическа находка зарадва историците. Оловен печат на княз

...
Снимка НИМНова археологическа находка зарадва историците. Оловен печат на княз
Коментари Харесай

НИМ: Открихме оловен печат на Княз Борис-Михаил в Плиска

Снимка НИМ

Нова археологическа находка зарадва историците. Оловен щемпел на княз Борис-Михаил е открит Северозападната част на Външния град на Плиска, оповестиха през днешния ден от Националния исторически музей /НИМ/, съобщи Българска телеграфна агенция.

Откритието е направено от екип с началник доцент доктор Константин Константинов - учител в Шуменския университет " Епископ Константин Преславски " и представители на музея, проучващи обект с номер 41 в остарялата българска столица. Печатът е открит при изследването на бранш, западно от входа на черква, върху ходово равнище, настлано със строителна керамика и плочести камъни. Откритието му е огромен късмет за археолозите, защото постройката е била напусната проведено и всички материали са били изнесени още през Средновековието. " Твърде евентуално е това да е бил домът на благородник, обвързван с владетелското семейство и напускането да е станало при преместването на столицата от Плиска в Преслав ", означават от Националния исторически музей.

Обектът съставлява огромен архитектурен комплекс от 10-11 век, от вида на така наречен " крайградски столични имения ". С особеностите на своята архитектура и най-много с откритите в него многочислени и разнородни по предопределение археологически материали, той се явява един от най-големите индустриални структури в тази част на Плиска. " Разположен е върху невисока тераса сред две суходолия - Асардере и Дениздере. Неговата планировка в доста връзки припомня за някои старобългарски монументи, построени на правилото на вписани един в различен правоъгълници с ориентировка изток-запад ", прецизират от Националния исторически музей.

От 2018 година изследването е включено в програмата на Националния исторически музей. Към екипа се е включил и Ивайло Кънев - организатор в отдела " История на България през междинните епохи " на музея. Археологическите разкопки на обекта се финансират от Министерството на културата и НИМ, допълват от музея.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР