Снимка: Nakratko.bgОтводнителните шахти по варненската ул. Георги Бенковски, чийто ремонт

...
Снимка: Nakratko.bgОтводнителните шахти по варненската ул. Георги Бенковски, чийто ремонт
Коментари Харесай

Току-що приключил ремонт разкри тайната на наводнените улици във Варна

Снимка: Nakratko.bg

Отводнителните шахти по варненската ул. " Георги Бенковски ", чийто ремонт приключи единствено преди дни, са сложени по-високо от равнището на уличната настилка, съощава " Дневник ".

Това стана ясно след първия дъжд при започване на седмицата, който наводни улицата още преди да е открита. Снимки на наводненото платно и сухите решетки на шахтите бяха оповестени от онлайн изданието nakratko.bg. Но без значение от това единствено няколко дни по-късно, без да е осъществена каквато и да е промяна на настилката и шахтите, по новия асфалт беше положена хоризонтална маркировка.

В средата на лятото т.г. улиците на Варна бяха наводнени няколко пъти поради падналите дъждове. От локалната администрация тогава се оправдаха, че към този момент решение на казуса няма, защото за ремонт на отводнителната канализация били нужни 150 млн. лева Случаят с ул. " Георги Бенковски " обаче демонстрира, че неналичието на финансиране е единствено част от казуса.

Ремонтираният сектор на ул. " Георги Бенковски ", по който отводняването се оказва очевидно компрометирано, е дълъг към 250 м. Въпреки това и по незнайни аргументи строителството по него, почнало в края на август, лиши четири месеца.

Цялата еднопосочна улица, по която ремонтът продължава, е дълга малко под 1 км. За нейното възобновяване в капиталовата стратегия на локалната администрация за тази година са планувани към 2.4 млн. лева Това значи, че ремонтът на варненската улица ще коства тъкмо толкоз, колкото беше междинната цена за построяването на 1 км от автомагистрала " Тракия " през 2012 година - с четири платна, две спешни ленти, мантинели, канавки, предпазни мрежи и така нататък

Високата цена на ремонта

по ул. " Георги Бенковски " беше обяснена от локалната администрация с обстоятелството, че с изключение на ремонт на уличното платно планът планува и благоустрояване на предблокови и околоблокови пространства по дължината й. В случая с въпросната права тези действия се ограничиха само с полагането на нови тротоарни настилки.

Ремонтът на ул. " Георги Бенковски " във Варна е част от капиталовата стратегия на локалната администрация, която беше показана при започване на април т.г. " През 2018 година Общината е възложител на планове за над 350 млн. лева по линия на европейските фондове и с финансиране от републиканския и от общинския бюджет, сподели тогава кметът на града Иван Портних. За да бъдем по-оперативни, би трябвало да съблюдаваме периодите. Същевременно дружно би трябвало да подсигуряваме и високото качество на изпълнените планове, тъй като резултатите от активността на строителните компании се виждат от 
жителите на Варна, които са най-важният коректив за нас. "

Именно качеството при осъществяването на уличните поправки във Варна обаче се оказва проблем. Още в края на март т.г. в блога civi.bg бяха оповестени фотоси от реконструкцията та градския бул. " Васил Левски " на стойност 80.5 млн. лева На тях ясно се виждат неприемливо криви бордюри, положени край асфалтовите ленти.

В началото на лятото в обществените мрежи се появиха и фотоси на преди малко ремонтираното " в дълбочина " платно на булеварда пред Регионалната здравна ревизия. То беше разкопаното поради ВиК повреда единствено дни след полагането на асфалта. Отговорът на общинската администрация по този мотив гласеше, ремонтът не е съдбовен, защото предстояло полагането на финален пласт от настилката. 
Това обаче се оказа блъф, тъй като всички отводнителни шахти към този момент бяха сложени на равнището на разкопаната настилка.

" Дневник " изпрати до общинската администрация във Варна няколко въпроса, касаещи ниското качеството на осъществените ремонтни работи по ул. " Г. Бенковски ". От техните отговори би трябвало да стане ясно следва ли ремонт на ремонта и за чия сметка ще бъде той.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР