Снимка на Централна ЖП гара в Русе разбуни духовете във

...
Снимка на Централна ЖП гара в Русе разбуни духовете във
Коментари Харесай

Така е изглеждала ЖП гарата в Русе преди десетилетия

Снимка на Централна ЖП гара в Русе разбуни духовете във фейсбук общността

Не е ясно по кое време тъкмо е изработен фотосът, само че е явно, че по това време гарата е била чисто, красиво и подредено кътче от Русе. Точно към сходна теза се сплотяват и коментиращите в обществените мрежи. А точно, че и през днешния ден гарата би могла да наподобява толкоз хубава и спретната, стига да има съответна поддръжка и жителите да демонстрират отговорност към опазването й.

Кадърът е изработен през лятото, защото се виждат палми на фотографията, а те не биха оживели през суровия зимен сезон в града.

Русенската централна жп гара е най-голямата и най-красивата на Балканския полуостров, описват съвременници на грандиозното й строителство, написа Русчук.БГ-Старият Русе.

Строежът й почнал през 1953 година по плана на русенския проектант Пинпирев, проектирал след нея и Софийската централна гара. Русенската жп гара била издигната от над 1500 запалянковци върху повърхност от 12 дка по сходство на гарата в Скопие. В строителството на русенската гара взели участие инженери, архитекти и строители от София, от "братските социалистически страни ", та даже от Италия. Тя е единствената в България триетажна жп гара, издигната на две равнища - пероните са на 4 м височина от входа, ситуиран на равнището на булеварда пред нея.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР