Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено

...
Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено
Коментари Харесай

СНИМКА на циганче от Самоков, заровено живо в земята, разбуни мрежата

Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Фейсбук с името " Простотията българска " и съпътстващ надпис " на сапун ". След като фотографията стартира да се споделя първоизточникът изтрива поста, само че следите водят към Самоков.

Става въпрос за дете от оскъдно ромско семейство, което живее в барака. Момичето е на възраст сред 10 и 12 години, оповестява Bulgaria ON AIR

Снимката е направена от съседски деца роми - присмехулно и принудително.



" Тази издевателска фотография ми се коства, че е в следствие от едни по-широко публикувани в Самоков напрежения. Там опълчването сред българи и роми е добило доста крайни размери. Преди към 7-8 години даже имахме дело за ликвидиране на расова основа в града ", разяснява в студиото на " България заран " правозащитникът и основен редактор на " Marginalia " Юлиана Методиева.

По думите ѝ казусът е, че институциите в Самоков надълбоко неглижират протичащото се в гетото в кв. " Христо Ботев ". Противопоставянията сред българи и роми и сред роми и роми пък били в резултат на " едно поредно дискриминационно отношение " към ромите.

" Няма по какъв начин да знаем какво е подтикнало този, който е направил фотографията към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват посредством подобен вид психодраматизации на действителността неща, които са видели в живота си ", означи психологът Пламен Димитров.

Експертът разяснява още, че доста постоянно един от проблемите в тези малцинствени общности е така наречен " идентификация с експанзията ", която те претърпяват в своя живот, когато следят какво се случва в обществото.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР