Снимка на бебе сред развалините, за което се твърди, че

...
Снимка на бебе сред развалините, за което се твърди, че
Коментари Харесай

„Войната на разкази и изображения“: Снимка на ранено бебе в Газа се оказа фалшива

Снимка на бебе измежду руините, за което се твърди, че е палестинско и е било ранено в Газа от армията на Израел, обиколи социалнaта мрежа Х. Изображението обаче се оказа подправено.

Всъщност, беше потвърдено, че то е генерирано от изкуствен интелект (AI), написа The Jerusalem Post.

Снимката на раненото бебе беше споделена в обществената мрежа Х от Ая Ислим, палестинска журналистка, основана в Газа. Описанието включваше единствено една-единствена дума - „ Газа “.

Ислим загатна, че бебето е палестинско и е било ранено от израелските отбранителни сили (IDF). След доста недоволства обаче обществената мрежа Х (бивш Twitter) маркира изображението, като изясни, че това в действителност е фотография, генерирана от изкуствен интелект.

„ Читателите прибавиха подтекст, който смятаха, че хората биха желали да знаят. Изображението е създадено от AI и има AI артефакти върху ръката на бебето. Генерираното изображение е споделяно в обществените медии от минимум осем месеца по-рано. “

Американският създател и публицист и авторитетен в обществените мрежи Анди Куонг Нго демонстрира екранна фотография на същото изображение отпреди 8 месеца, когато то още веднъж е маркирано като генерирано от изкуствен интелект.

Пропагандата на „ Хамас “

„ Войната на разкази и изображения е взела невиждан поврат. Доказателствата сочат, че „ Хамас “ употребява принадлежности на изкуствения разсъдък за манипулиране на фотоси, в това число на умряли деца, както разкри X “, изясни основният изпълнителен шеф на Движението за битка с антисемитизма и специалист от международна класа в региона на обществените медии Саша Ройтман Дратва.

„ Дълбоко тревожно е да следим по какъв начин пропагандата на „ Хамас “ прибягва до дезинформация и изфабрикувани образни материали в опит да повлияе на публичното мнение. Тази организация употребява всички вероятни средства, с цел да изопачава обстоятелствата “, добавя Ройтман Дратуа.

Според биографията ѝ в обществената мрежа X палестинската журналистка Ислим, разгласила подправеното изображение “, „ предава “ своите „ вести за хората в Палестина под знака на това, че страната ѝ е под жестоката „ израелска окупация “.

Израелската интернет компания Walla! неотдавна заяви, че новата версия на AI арт генератора DALL·E 3 има запаси по отношение на генерирането на изображения, които символизират израелското покровителство.

Въпреки че платформата заобикаля да създава визуални изображения, свързани с спорове, някои консуматори са намерили обходни пътища, като да вземем за пример потребление на общи знаци или задаване на непреки въпроси. Силата на DALL-E 3 се крие в способността му да включва текст и да основава бързо завладяващи образни материали.

Подобен случай с подправена информация имаше и при опустошителните трусове в Турция и Сирия при започване на февруари тази година.

Тогава фотография на Голдън ретрийвър, който е седнал до ръката на човек, покрит по време на земетресението в Турция, обиколи света и стана лице на редица дарителски акции след опустошителния трус в южната ни съседка и Сирия.

Фотографията беше споделена в Инстаграм с текст „ Малките герои ще спасят доста животи. Молете се за Турция “ и събра повече от 9000 лайкове.

Снимката обаче се оказа подправена. Кадърът е част от стокова колекция снимки на куче избавител, което търси живи хора измежду парчета от земетресение. Заснета е през 2018 година от фотограф в Чехия и може да бъде открита в една от най-популярните платформи за стокови фотографии в света.

Всичко за спора в Близкия изток следете в онлайн репортажа ни. 

Следете всички събития в този онлайн репортаж
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР