Снимка: МП Съветът за съдебна реформа, председателстван от правосъдния министър

...
Снимка: МП Съветът за съдебна реформа, председателстван от правосъдния министър
Коментари Харесай

Съветът за съдебна реформа на Цачева е срещу бонусите на спецмагистратите


Снимка: Министерство на правосъдието

Съветът за правосъдна промяна, управляван от правосъдния министър Цецка Цачева, се разгласи против спомагателните бонуси, планувани в противоречивата смяна на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), препоръчана от депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля ".

Това излиза наяве от известие на ведомствения пресцентър за изключителното съвещание на членовете на съвета, свикано от Цачева в петък. Позицията му става факт единствено ден, откакто правната комисия в Народното събрание одобри на второ четене въпросните текстове след към 8-часово съвещание.

Според съвета към правосъдния министър обаче " настоящият текст от Закона за правосъдната власт (чл. 233, алинея 6), който планува благоприятни условия за в допълнение материално стимулиране на магистрати и правосъдна администрация, е изцяло задоволителен и не се постановат промени, с които да се дават повече права на профилираните структури в правосъдната система ".

Това на процедура значи, че отрасловият министър на ГЕРБ ще бъде неодобрен от личното ѝ болшинство, в случай че поправката на Закон за съдебната власт мине през пленарна зала и на второ четене. Това ще стане ясно до две седмици.

Съветът за правосъдна промяна се размина с мнението на депутатите на ръководещите и по различен противоречив въпрос – опцията за премахване на магистрат, на който е било повдигнато обвиняване. Тази корекция в Закон за съдебната власт бе призната небрежно директно преди лятната почивка на Народното събрание и провокира възмущението на юридическите среди и Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия).

Основните рецензии против новия правилник бяха свързани с това, че той дава опция на прокуратурата да отстранява от работа всеки арбитър, от който не е удовлетворена по някакви аргументи, единствено посредством покачване на обвиняване против него въз основата на незадоволително доказателства. Затова и под натиска на Венецианската комисия Цачева изпрати писмо на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев и шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), с което настояваше този текст да бъде редактиран.

Съветът в правосъдното министерство е упълномощил министъра да предложи на депутатите приемането на " правосъден надзор върху решението на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет ". Той обаче не би трябвало да стопира осъществяването на съответното решение за премахване.

За разлика от рекомендацията по този въпрос, Цачева и управляваният от нея съвет не взимат никакво отношение по останалите рецензии на Венецианската комисия, свързани с фигурата на основния прокурор. Едното предложение на комисията бе обвинител №1 да не може да се меси при избора на шефовете на висшите съдилища, а второто – да се сътвори самостоятелна институция, която да може да проверява основния прокурор.

Венецианската комисия е спомагателен орган на Съвета на Европа и е най-авторитетният орган в Европа в региона на конституционното право. Българските управляващи неотменно се допитват до нея по противоречиви въпроси, само че всякога възприемат рекомендациите изборно, както стана преди две години с последните промени в конституцията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР