Снимка: МОСВПрез месец май са обнародвани три заповеди на министъра

...
Снимка: МОСВПрез месец май са обнародвани три заповеди на министъра
Коментари Харесай

Българската природа с 3 нови защитени територии

Снимка: Министерство на околната среда и водите

През месец май са обнародвани три заповеди на министъра на околната среда и водите за оповестяване на предпазени територии - две предпазени местности и една естествена забележителност.

Със Заповед № РД – 208 от 05.03.2020 година на министъра на околната среда и водите е оповестена предпазена околност " Средно поречие на река Негованка ", в землищата на село Ново село и село Емен, община Велико Търново, област Велико Търново (обн. Дъждовни води, бр. 40 от 05.05.2020г.), с обща повърхност от 521,865 дка, заведена под номер 599 в Държавния указател на предпазените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ), написа Inews.

Защитената околност е оповестена на съображение чл.39, по отношение на чл.33, ал.1 от Закона за предпазените територии (ЗЗТ), за запазване на присъщ карстов ландшафт, крайречни гори и групи вековни дървета по поречието на река Негованка, залежи на застрашени и предпазени растителни типове – елвезиево кокиче (Galanthus elwesii) и снежно кокиче (Galanthus nivalis), местообитания на застрашени, уязвими и предпазени скотски типове – черен щъркел (Ciconia nigra), елементарен мишелов (Buteo buteo), бухал (Bubo bubo), гарван гробокопач (Corvus corax), видра (Lutra lutra), европейска пума (Felis silvestris) и други Предложението за оповестяване на предпазената територия по реда на глава трета от Закон за защитените територии е импортирано в Министерство на околната среда и водите от кметство Ново село и Туристическо сдружение " Академик – ВТУ ".

На територията на предпазената околност са неразрешени редица действия като строителство, промени в хидроложкия режим и речното легло на река Негованка, рандеман и изземване на инертни материали, разораване и залесяване и други

Защитена околност " Средно поречие на река Негованка " не се припокрива със предпазени зони от екологичната мрежа " Натура 2000 ". Намира се в относителна непосредственост до естествена забележителност " Каньон на река Негованка " и предпазена зона " Емен " за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

Със Заповед № РД – 212 от 06.03.2020 година на министъра на околната среда и водите е оповестена предпазена околност " Серапионова пещера ", в землището на село Лютиброд, община Мездра, област Враца (обн. Дъждовни води, бр. 45 от 15.05.2020г.), с обща повърхност от 2,21 дка, заведена под номер 600 в Държавния указател на предпазените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Защитената околност е оповестена на съображение чл.39, по отношение на чл.33, ал.1 от Закона за предпазените територии (ЗЗТ), за запазване на местообитания на типове прилепи от национална и европейска значителност: огромен подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), дребен подковонос (Rhinolophus hipposideros), южен подковонос (Rhinolophus euryale), огромен нощник (Myotis myotis), остроух нощник (Myotis blythii), пещерен дългокрил (Miniopterus schreibersii), дългопръст нощник (Myotis capaccinii), както и типове безгръбначни животни, измежду които и троглобионтното насекомо Beskovia bulgarica. Предложението за оповестяване на предпазената територия по реда на глава трета от Закон за защитените територии е импортирано в Министерство на околната среда и водите от Дирекция на естествен парк " Врачански Балкан ".

На територията на предпазената околност са неразрешени строителство, извеждане на сечи, като се изключи санитарни, изкопна и друга активност, водеща до трайни промени на ландшафта, скално катерене и екипиране на катерачески направления, осъществяване на фотоси и всеобщи мероприятия, влизане в пещера в интервалите 25 май-31 юли и 1 ноември-1 април и други

Със Заповед № РД-209 от 05.03.2020 година на министъра на околната среда и водите е оповестена естествена забележителност " Пещера " Дедова дупка " ", в землището на село Челопек, община Враца, област Враца (обн. Дъждовни води, бр. 40 от 05.05.2020г.), с обща повърхност от 15 дка и подземните елементи на пещерата, заведена под номер 546 в Държавния указател на предпазените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Природната забележителност е оповестена на съображение на член 39, по отношение на член 23, алинея 1 от Закона за предпазените територии (ЗЗТ), за запазване на присъщ под земята ландшафт, включващ 28-метрова пропастна пещера, забележителна със своите калцитни формирания - сталактити, сталагмити, сталактони, дендрити, пердета, повлеци, ситрови езера, както и калцитни кристали с дължина 5-12 см., скална гъба и езеро.

Предложението за оповестяване на предпазената територия по реда на глава трета от Закон за защитените територии е импортирано в Министерство на околната среда и водите още веднъж от Дирекция на Природен парк " Врачански Балкан ".

Процедурите по оповестяване и на трите предпазени територии са извършени в сходство с условията на Глава трета от Закон за защитените територии. Проведени са комисии на съображение член 38, алинея 1 от Закон за защитените територии с представители на заинтригуваните институции, които след извършена полемика са приели предложенията за оповестяването им.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук . Потребителско име*:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР