Снимка: Мирта Медикус Антиоксидантите станаха особено популярни покрай пандемията от

...
Снимка: Мирта Медикус Антиоксидантите станаха особено популярни покрай пандемията от
Коментари Харесай

Проф. Момеков: Реакцията на имунната система при алергии е като да пуснеш артилерия на лов за зайци

Снимка: Мирта Медикус

Антиоксидантите станаха изключително известни около пандемията от COVID-19, само че какво е в действителност действието им в организма?

Ще ви го показва фигуративно, с цел да не се впускам в непотребни детайлности: Антиоксидантът е като бушона - той поема върху себе си удара на оксидативния стрес, с цел да защищити други молекули. Действа като бронежилетка. Той има и различен механизъм: улавя железни йони, които са в голямо количество и понижава сформирането на свободни радикали.

Сред другите съставки са калциевия карбонат и калциев хлорид, които облекчават сърбежа и другите прояви при алергични положения. Пантотеновата киселина (витамин В5) защитна тъканите от увреда, а при алергиите такава има по линия на възпалението. Сладкият корен е едно от добре откритите естествени средства с противовъзпалителен резултат, а в този препарат има и една съответна за обстановката доза витамин С . Екстрактът от листа от коприва има с изключение на потвърден противовъзпалителен, само че и типичен антиалергичен резултат. Нови фармакокинетични изследвания демонстрират, че при перорален банкет на дестилат от коприва, дейните субстанции в нея доближават в телесните течности в съответни концентрации, т.е., можем да чакаме демонстрация на тези резултати. Бетаинът понижава токсичността на нездравословни химикали, рискови за централната нервна система. Във формулата има също дестилат от червен лук . Той е необятно публикувано средство в националната медицина и има емфатичен противовъзпалителен резултат.

В препарата за деца същите съставки ли участват и още веднъж ли се върви по линия на възпалението?

По скоро се върви по линия на предварителната защита. Иначе степента на инфекциозен развой е обвързван директно с тежестта на изява на признаците, което значи, че един надзор върху тези процеси автоматизирано се отразява върху клиничната картина.

Част от упоменатите дейни субстанции в се съдържат и в детския сироп, само че защото той е предопределен за деца над 1-годишна възраст, формулата му е съобразена с физиологията на детската чревна лигавица и по-лесната възбудимост на имунната система.

Снимка: Мирта Медикус

Колко време и по кое време би трябвало да се одобряват препаратите?

Най-добре е да се приема препарата преди срещата с алергени. Така организмът ще има по-добра отбрана за противопоставяне. Но не е проблем и при поява на първи признаци. Тогава упованията ще са в облекчение на положението и проявата на алергичната реакция. Продължителността на банкет е самостоятелна и зависи от положението на човек. Може месеци наред да се приема без терзания от странични резултати, тъй като такива на практика няма. При хора с полиалергии е извънредно уместно, поради това, че растенията цъфтят по друго време - от април до септември.

В началото споменахте, че урбанизираната среда усилва и утежнява деянията на алергия. Това на замърсяването на въздуха ли се дължи?

Не единствено, само че е главен фактор. В нечистия град хората с алергии претърпяват по-тежко и даже ги поучават да сменят местоживеенето си, само че не всеки може да го направи. Когато има висока експозиция на инхалируеми субстанции с по-генерално дразнещо деяние, на фона на подлежаща алергия, положението на болния естествено ще се утежни. Но това може да стане и в случай че човек работи в нечиста среда с фини прахови частици и други аерозолни дразнители, пуши или е изложен на пасивно пушене.

Има ли дейно решение против този проблем, който не е обвързван с смяна на местоживеенето?

Има един извънреден препарат, уникален освен у нас, който е предопределен тъкмо за тази цел - . Той спомага за възстановяване на мукоцелиарния клирънс. Това е един доста образован и мощен механизъм за самоочистване на долните дихателни пътища. И тук мащерката оказва доста мощно въздействие с отхрачващо деяние. Дългият пипер покачва бионаличността на другите съставки, само че има и свои качества като антиалергично средство, което на Изток се употребява за облекчение на хрема и кашлица. В комплекса се съдържа и значима аминокиселина, която разгражда секретите и прави клетъчен детокс. Селенът е значим под формата на селенов метиолин, тъй като биоличността му е доста по-висока, усвоява се добре и този селен по-късно може да се провежда като ко-фактор на доста от антиоксидантните ензими. А ко-факторът е като имобилайзерът на колата; без него не можеш да запалиш. Такъв ко-фактор е и цинкът, който участва във формулата на . Препаратът е доста добър, тъй като от ден на ден приказваме за фините прахови частици и за пушачите.

Снимка: Мирта Медикус

Пушачите с изключение на, че имат по-тежка демонстрация на алергии, по-трудно се очистват от събраните тайни. Защо е по този начин?

Отново се връщаме на тематиката за мукоцелиарния клирънс. Физикалната нокса (увреждащ фактор) върви по линия на достъп до долните отдели на белия дроб и индуцира инфектиране, само че хората не помнят, че тя носи със себе си и химически увреждащи фактори. Тези частици са пориозни - по тях могат да се прикрепят всевъзможни субстанции било то окиси или органични полиароматни въглеводороди и така нататък и носят бактерии и гъби. И даже гъбите да не са патогенни, сигурно са алергогенни. Дори има доктрина, че хроничните риносинуити са свързани с една гъбичка Alternaria, която я има и в климатиците. Тя не е патоген. От нея не се провокира микоза, аспергилоза или пневмония, само че при някои хора тя индуцира ненадейно мощен алергичен и инфекциозен отговор.

Дори пушачи, които нямат продължителен развой, имат смяна в лигавиците. А белодробният епител има два типа кафези - ресничести и жлезисти. При пушачите има нарушение на релативното съответствие сред тях, т.е. епителните кафези са по-малко и се отделят повече жлезисти тайни, които са с висок вискозитет. При мукоцелуларния клиърънс ресничките предвижват ретроградно течност с невисок вискозитет, в която плуват сополоиди, а те са с висок вискозитет и върху тях се прикрепват всевъзможни налепи от бактериален и различен генезис. Когато жлезистия секрет превалира, тези реснички не могат да избутат течността на открито и способността за самоочистване понижава. По тази причина пушачите имат потребност от стимулиране на експекторацията (отхрачването) по някакъв механизъм и там са нужни и антиоксиданти, каквито има в препарата Бронховитал Смог, тъй като няма по-мощен индуктор на оксидативния развой в белия дроб от пушенето.

 Статията се разгласява със съдействието на

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР