снимка Министерски съветДо този момент правителството е заделило за ваксини

...
снимка Министерски съветДо този момент правителството е заделило за ваксини
Коментари Харесай

Премиерът Борисов: До този момент сме осигурили 180 млн. лв. за ваксини

снимка Министерски съвет

До този миг държавното управление е заделило за ваксини против К19 180 млн. лева, като се приготвят още 50 млн. лева отново за имунизация. Увеличава се броят на искащите да се имунизират, което е радостно и оптимистично, заяви министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов на Бойко Борисов, съобщи.

Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте района в страната е към този момент в ход. С първия лъч през днешния ден ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през идващите дни и в останалите райони, оповестиха от държавната пресслужба.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази особено признателност към Европейската комисия и ръководителя й Урсула фон дер Лайен за положителната организация и синхронната логистика по доставката на имунизациите за всички страни от Европейския съюз. „ Сигурен съм, че благодарение на имунизациите българските и другите европейските жители ще можем да преодолеем пандемията “, добави Борисов.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов посочи, че дозите от имунизацията в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в ледник, на температура от 2 до 8 градуса, което е възможно за идващите пет дни, в границите на които ваксините ще бъдат употребявани. „ Готови са пакетите за всяка болница и осведомителните материали, означи Ангелов. Той посочи, че на всеки пациент следва да се слагат две дози от имунизацията, след което осведомителната система, която е готова, може да издаде уверение на всеки имунизиран. Министърът на опазването на здравето подсети, че имунизирането е гратис и непринудено.

Министър Ангелов уточни още, че до този миг отпуснатите от държавното управление средства за Ремдесивир са към 35 млн. лева Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лева в поддръжка на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линияза месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лева и 1,2 млн. лева за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на опазването на здравето подсети още, че държавното управление отпусна над 22 млн. лева за действия на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, съобщи, че лекарите и медицинските чиновници от армията също са включени в първата фаза от процеса на имунизиране.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР