Снимка МарицаБизнесът с фирмите бушони в България процъфтя безпрепятствено под

...
Снимка МарицаБизнесът с фирмите бушони в България процъфтя безпрепятствено под
Коментари Харесай

Митко от „Столипиново” си купи фотоволтаичен парк

Снимка " Марица "

Бизнесът с компаниите бушони в България процъфтя гладко под носа на страната. Цели адвокатски адвокатски фирми се занимават с намирането на небогати и необразовани хора, нормално роми или наркомани, които против 50 лв. стават притежатели на задлъжнели с Данък добавена стойност или заеми сдружения, написа " Марица ".

Така неотдавна ром от Видин се оказа притежател на една от емблемите на пловдивската лека индустрия - тогавашния козметичен колос " Ален мак ". Собственичка на няколко компании бушони се оказа и Веска, която през март роди на площада в гр. Баня. По същата скица голият като пушка италианец Марио Калигали купи медицински център " Св. Врач " и по този начин изпра дълг от над 400 000 лв. на същинските му притежатели към ВМА. 

Чистачите на Данък добавена стойност и заеми са от дълго време известни на управляващите, само че нито една институция не прави старания тази очевидна спекулация с налози да бъде стопирана. Няма законодателна самодейност в тази посока, което оставя данъчните и прокуратурата с вързани ръце. 

" Марица " потегли по следите на един от най-крупните притежатели на сдружения прекъсвачи, а който се интересува, елементарно може да стигне и до неговите клиенти. 

Митко Васков Димитров от " Столипиново " от дълго време е в бизнеса. Справка в регистрите демонстрира, че Димитров е едноличен притежател и ръководещ на близо 60 сдружения, дължащи съвсем 2 000 000 лв. към Национална агенция за приходите, още 475 000 лева към разнообразни обществени фондове и милиони към частни кредитори и банки. Името на предприемача от ромски генезис стои против десетки съмнителни покупко-продажби за компании с големи отговорности на алегорични цени. 

Митко Димитров се води с непрекъснат адрес в кв. „ Столипиново ” в гр. Пловдив. Жилищният блок е на ул. „ Калина ” 60, където е и настоящият адрес на ръководство на множеството му компании. Шестетажният вход, ситуиран в самия център на ромското гето, наподобява на едвам оживял след бомбардировка. Някои от локалните поданици познават Васков, само че са безапелационни, че той в никакъв случай не е живял на този адрес. Според разказите на едни - братовчедка му е обитавала апартамент тук, съгласно други - вуйна му, а той просто е отсядал за малко при тях. 

Първите сдружения Димитров придобива през 2011 година. В рамките на две години безимотният мъж става притежател и ръководещ в над 15 компании, измежду които „ ВИП СТРОЙ 2000 ” ЕООД (със отговорности от близо 125 000 лева.), „ Б и Б - 2002 ” ООД (дължащи малко над 64 000 лева.), както и редица други компании, огромна част от тях със съществени изискуеми вземания към разнообразни банки и институции. 

Профилът на компаниите, добити от Димитров, е подозрително подобен. Голяма част от тях са били настоящи и действителни сдружения с активност, които след това натрупват огромни отговорности към Национална агенция за приходите и страната. Не липсват и такива бизнеси, които маститият бизнесмен от квартал " Столипиново " придобива, откакто са настъпили условия, довели до неспособност да бъдат погасявани отговорности към банки или частни кредитори. 

Сред компаниите на Димитров има и такива, печелили държавни поръчки и получавали средства от обществени фондове. „ ФОТОВОЛТ ГРУП ” ЕООД е добита от него на 7 март 2017 година, откакто сдружението престава да подава заявления и доклади към Национална агенция за приходите в края на 2016 година. Компанията печели план по „ Програма за развиване на селските региони 2007-2013 ” на стойност 368 854 лв. за създаване на фотоволтаична електроцентрала. 

Всички сдружения на Митко Димитров реалокират седалището и адреса на ръководство в град Пловдив, на ул. „ Калина ” 60. В комерсиалния указател остават адресите за преписка от предходните притежатели, които са разпръснати из цяла България - Монтана, София, Видин, Велико Търново, Благоевград и още десетки села и градове.

Запознати с активността на Димитров споделят, че от години той работи с ромските барони в квартал " Столипиново " - те влизат в контакт с адвокатските адвокатски фирми и притежателите на сдруженията, уговарят покупко-продажбите и цената, а след това самият Митко получавал алегорична сума против подписа си. Самият той се оказва съвършеният претендент за тръгналите по наклонената повърхност бизнеси - без действителен непрекъснат адрес, без никакви парцели и приходи, без ден трудов стаж и без приключено приблизително обучение.

Два нескопосани опита да се приключи порочната процедура

Фиктивните бизнеси и прехвърлянето на компании със отговорности вкарват Национална агенция за приходите и институциите в обаян кръг. С новия притежател сдружението нормално приключва всякаква активност, контракти и счетоводни услуги. Всеки месец на сдруженията, трансферирани на новите фиктивни притежатели, се издават разнообразни актове за определяне на административни нарушавания - за неподадени информации и регистри по ЗДДС, за неподадени годишни заявления, за липса на изискани документи. На базата на тези актове Приходната организация глобява сдруженията с десетки хиляди левове, които обаче остават вечно в графата „ несъбираеми вземания ”.

Практиката демонстрира, че в огромната си част притежателите, натрупали отговорностите, остават отвън полезрението на институциите. Промени в тази посока влизат в действие на 4 август 2017 година с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Измененията засегнаха тъкмо някогашните притежатели и мажоритарни акционери на сдружения, под чието ръководство са насъбрани отговорностите.

Според регламента някогашните притежатели на такива сдружения са виновни с имуществото си при стартирана инспекция или проверка от страна на Национална агенция за приходите, само че единствено в случай че тя е почнала в период до 6 месеца от датата на продажбата на компанията и само в случай че се потвърдят целенасочени дейности, довели до натрупването на отговорности. С признатите промени се търси метод да се ограничи опцията на действителните длъжници да избегнат погасяването на отговорности или последващата съпричастност към тях.

Проблем обаче ще продължи да е недвусмисленото доказване в съда на преднамереността и недобросъвестността на някогашните притежатели и причинно-следствената връзка от дейностите им с настъпилите отговорности. Съдебната процедура демонстрира, че в множеството случаи, когато се стигне до съд, няма по какъв начин да бъде юридически потвърдено кои дейности, довели до натрупването на отговорности, са били целенасочени и подлежат на глоба и кои са настъпили без предумисъл, заради което отговорност не следва да се търси.

С последващите промени в регламента за прекачване на предприятия и дружествени дялове, влезнал в действие от 16 февруари 2018 година, бяха направени стъпки в посока на това да бъдат предпазени само актуалните и някогашните служащи от изпадане на сдружението в неплатежоспособност, което да докара до неспособност те да получат дължимите хонорари. Държавата към момента се пробва да откри ефикасен метод да отбрани своя личен интерес и да получи дължимото. Дотогава хора като Митко Васков Димитров ще бъдат измежду най-крупните предприемачи и длъжници в България, без даже да знаят тъкмо какъв брой и кои компании ръководят.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР