Снимка: Manfred Weber, фейсбукШефът на ЕНП Манфред Вебер направи изявление,

...
Снимка: Manfred Weber, фейсбукШефът на ЕНП Манфред Вебер направи изявление,
Коментари Харесай

Манфред Вебер: Ако не беше коронавируса, досега ЕНП да е изключила партията на Орбан

Снимка: Manfred Weber, фейсбук

Шефът на ЕНП Манфред Вебер направи изказване, което сигурно ще разбуни духовете.

Заради пандемията не можем да проведем среща на Европейската национална партия за изключване на " Фидес ". Иначе това решение щеше да бъде взето от дълго време. "

Това декларира парламентарният водач на Европейската национална партия Манфред Вебер в интервю за белгийското издание De Standaard. Запитан дали има болшинство в сдружението на консервативни партии за отстраняването на партията на унгарския министър председател Виктор Орбан, той отвръща: " Приближаваме се до такова решение, а фактът, че Орбан употребява ветото си за многогодишната финансова рамка и възстановителния проект, е явен сигнал, че губи поддръжка в ЕНП. "

На въпроса какво се обърка, та слез замразяването ѝ през март 2019 година " Фидес " още не е напуснала ЕНП и нейните членове са част от парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Вебер отвръща, че нищо не се е объркало. " Вече изключихме всички членове на " Фидес " от партийните структури и партията няма право да взе участие в гласуванията ни. "

Смятам, че Орбан може да покаже, че способства за намирането на решения, добавя той. " Посланието ми към него е: Винаги казвате, че са обезпечени независимостта на правораздаването и медиите [в Унгария]. Тогава няма за какво да се боите от механизма за господство на закона. Все още можете да го одобрите. "

Вместо това Орбан приказва за " нов компромис " и немският канцлер Ангела Меркел като краткотраен ръководител на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да търси излаз от обстановката. Но Вебер споделя, че депутатите от ЕНП няма да правят отстъпка от съглашението сред Европейския парламент и Европейския съвет.

" Предоговарянето на механизма е изключено. Успяхме да накараме страните членки да възобновят този спор и да изяснят позициите си. Без гаранции за без значение правосъдие и медии не можем да се споразумеем за бюджет и проект от общо 1.8 трилиона евро ", изяснява той, написа
Манфред Вебер е питан и за  блокирането от държавното управление на Бойко Борисов на договарянията за участие на Северна Македония  в Европейски Съюз предходната седмица. " ЕНП позволяваше проблеми в Европейски Съюз, а в този момент ги основава ", твърди журналистът от De Standaard. " Никой не се оплакваше, когато френският президент Еманюел Макрон блокира договарянията с Албания и Северна Македония. Никой не сподели: " Обнови Европа " (либералите в европарламента) има проблем. ЕНП е постоянен блок и оказва помощ за позитивните процеси ", отвръща баварският християндемократ.
В диалога става дума и по тази причина за какво Европа мълча години наред за протичащото се в Унгария и Полша. На което Вебер отвръща: " Точно по тази причина подкрепихме този механизъм, в който има ясни графици - в случай че Европейската комисия откри съществени проблеми с върховенството на закона в съответна страна, Европейският съвет има 1 месец за вземе решение или при изключение, 3 месеца. Ако за налагане на наказания има квалифицирано болшинство, въпросната страна може да се оплаче в Съда на Европейски Съюз. Точно това желая да видя - завършек на политическите разногласия за това кой какво бил направил и по какъв начин не спазвал върховенството на правото - ще има без значение решение на Съда на Европейски Съюз. "

Миналата седмица евродепутатът от ЕНП Зигфрид Мурешан сподели, че дебатът за Орбан в организацията е комплициран и че обстановката ще би трябвало да бъде оценена на по-късен стадий. " Единственият приоритет в този момент е да продължаваме напред с План А (одобряването на бюджета на Европейски Съюз 2021 - 2027, помощния фонд за пандемията и механизма за господство на закона), тъй като колкото повече спорим, толкоз по-сложни стават нещата ", съобщи той пред изданието " Юрактив ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР