снимка: Live.Varna.bgПаметникът на офицерите и войниците от Осми пехотен приморски

...
снимка: Live.Varna.bgПаметникът на офицерите и войниците от Осми пехотен приморски
Коментари Харесай

Приключи ремонта на част от историята на Варна: Вижте паметника, който е бил на три места из града

снимка: Live.Varna.bg

Паметникът на офицерите и бойците от Осми пехотен крайморски полк, починали в Сръбско-българската война, към този момент е изцяло освежен. По време на естетизацията бяха отстранени компрометирани елементи от монумента, пластичната декорация бе ретуширана, а надписите освежени.

Обектът е с ново покритие, а кръстът е затрупан с двоен варак с външна позлата, еднакъв с този на кубетата на катедралния храм „ Свети Александър Невски ” в София, оповестиха от дирекция " Култура и духовно развиване " в Община Варна. Инициативата е част от стратегия на дирекцията за възобновяване на културно-историческата памет във Варна. 

Паметникът на починалите в Сръбско-българската война е осветлен на 25 септември 1894 година от митрополит Симеон, в наличието на княз Фердинад. Първоначално той е бил вдигнат пред Катедралния храм " Успение Богородично ". По-късно, по време на социализма той е бил изместен пред постройката на някогашния НИПКИК. През 1995 година Паметникът е подложен сред Регионалния исторически музей и постройката на Община Варна, с възобновена циментова площадка и ограда от вериги и снаряди.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР