Снимка: Личен архивСолово всеки един връх е опасен. Всичко се

...
Снимка: Личен архивСолово всеки един връх е опасен. Всичко се
Коментари Харесай

Българка, изкачила Шиша Пангма: Солово всеки връх е опасен

Снимка: Личен списък

Солово всеки един връх е рисков. Всичко се случва и в случай че има една поддръжка във втория човек, може би този % на случайността ще намалее. Това разяснява в студиото на „ Тази събота ” доктор Карина Сълова, която се качи на Шиша Пангма през 1999 година с Дойчин Василев при кошмарни условия и след нощ под намерено небе при гибелен мраз.

„ Дори видяно психически, което е огромен фактор на височина, наличието на някой към нас ни дава силата да вървим, да не стопираме, да не сядаме. Всяко прекъсване на тази височина взема от нас ”, акцентира тя.



Снимка: Личен списък

По думите й Шиша Пангма е подъл връх с висока техническа компликация над щурмовия лагер и поради неприятните условия би трябвало да се откри прозорец, в който да се изкачиш и по-късно бързо да слезеш надолу.

Според нея Боян Петров е оставил палатката и спалния си чувал точно в Лагер 3 и е подхванал офанзива (междувременно настина беше видяна палатка там – б.р.). „ Познава добре себе си, което е от огромно значение в планината ”, уточни тя.

Познава го от кандидатстването му за Еверест 2004. Тогава не го вземат в експедицията поради диабета. „ Тогава болно му беше, тежко му беше и може би това го окуражи, само че аз съм доктор, аз желая да вардя живота ”, акцентира доктор Сълова. По думите й хроничното заболяване единствено по себе си не е противопоказание за нанагорнище на високите върхове, само че е причина за случай.



Снимка: Личен списък

Тя нападна най-високите върхове на света, с цел да усети сама резултатите от кислородния апетит, който не е по-различен от този при заболяване. „ Изпитва се нещо горе – горделивост, че съм на тази височина, горделивост, че съм българка, че флагът е у мен, само че главното е медицината ”.

Тя е решила да приготви управление за оцеляване във високата част на планините. Бтв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР