Снимка Личен архивДезинфектантите изчезнаха от пазара. Дефицитът доведе до рязкото

...
Снимка Личен архивДезинфектантите изчезнаха от пазара. Дефицитът доведе до рязкото
Коментари Харесай

Мартина Радева, която дари дезинфектанти на болници в София: Толкова се трогнаха, че ме хвана срам

Снимка Личен списък

Дезинфектантите изчезнаха от пазара. Дефицитът докара до внезапното им повишаване на дребното места, където към момента могат да бъдат открити. Кризисната обстановка обаче сътвори предпоставки и за друго държание измежду търговците, написа svobodnaevropa.bg.

Мартина Радева от към 4 години има фамилна компания за импорт на медицински произведения. В понеделник тя подари на 5 столични лечебни заведения по 100 комплекта за промивки на носната лигавица, които да се употребяват като дейно средство за предварителна защита от лекарите и медицинските чиновници в инфекциозните отделения. На 2 от тези лечебни заведения даде и по 96 кутии с таблетки, от които могат да се подготвят по 2688 литра съсредоточен разтвор за стерилизация против вируса COVID-19.

„ Всички шефове на лечебни заведения, с които разговарях, до един се трогнаха грубо. Толкова грубо, че ме хвана позор. Замислих се, че не им се случва постоянно някой просто да пожелае да им помогне – без да желае нищо в подмяна. Пари никой не ми изиска. За сметка на това одобриха с признателност дезинфекциращите таблетки Milton и комплектите Nasopure, които ще послужат на лекарите като спомагателна предварителна защита, тъй като знаем, че маските не са задоволително надеждни (където въобще ги има). Така дарението към този момент е реалност “, написа Радева в персоналния си профил във Facebook във вторник сутринта.

От обявата ѝ излиза наяве още, че другите две компании, организирали и направили превозването на продуктите до петте лечебни заведения, също не са поискали никакви пари за това: „ Искрено благодаря на компания CIC, които откриха и проведоха превоз на нещата, който настояха да е за тяхна сметка. Бяхме сюрпризирани и още по-трогнати от обстоятелството, че компанията, която откриха, НЕ пожела възнаграждение. Отговорът им беше: „ Нищо не ни дължите, за това сме хора – да се поддържаме ”. Силни думи, които се запечатаха в съзнанието ми. Благодаря ви AUTOJET, стоплихте деня ми! “

Началото на историята
Мартина Радева е омъжена с две деца. Покрай честите боледувания на дребната ѝ щерка открива в Amazon въпросния артикул за носни промивки, който стартира да купува и за двете си деца. Така стига и до концепцията да опита да го внася в България.

„ Преди това не съм имала безусловно никакъв опит в тази сфера. След една година договаряния с производителя успяхме да спечелим посланичество за България на тези артикули и към този момент от към 3 години ги има на нашия пазар. Така стартирахме компанията си и започнахме да вкарваме и други артикули – британски проби за бременност и стерилизиращи таблетки, които по принцип са предопределени за дезинфекция на бебешки шишенца и аксесоари “, описа тя пред Свободна Европа.

Разтворът от тези таблетки има потвърдено тройно деяние – убива гъбички, бактерии и вируси. Първоначално е употребен за стерилизация и промиване на раните на британските бойци през Първата международна война, само че след това компанията изобретява таблетките, предопределени за стерилизиране на бебешка посуда. Причината е взривът на ентеровируси в края на 40-те години в Англия, при който умират стотици новородени бебета.

„ Предвид актуалната спешна обстановка, тези таблетки още веднъж се употребяват най-вече за стерилизация в дома. Затова още при първите доказани случаи на ковид в България започнахме да ги популяризираме за стерилизация. Просто разреждането им е малко по-различно от това при дезинфекция на бебешка посуда, само че разтворът си е същият. Имахме взрив на продажбите, отвред ни заляха поръчки, запитвания – всеки желае да се презапаси, защото на пазара сега има заплашителен дефицит на такива неща “, описа още Мартина.

Дарението
Именно поради внезапно повишилото се търсене на дезинфектанти около епидемията от ковид, тя се замисля какво е ситуацията в лечебните заведения. Първо взема решение да предложи организирането на дарителска акция във Facebook групата „ Позитивните майки “, на която е админ. След това се свързва с „ Пирогов “, Александровска болница, ВМА, пулмологията и педиатрията в София. Именно тези пет лечебни заведения получиха в понеделник по 100 комплекта за носни промивки. За първите две пък бяха разределени по 96 кутии с дезинфекциращи таблетки.

" Веднага взех решение да си спрем продажбите, защото имахме останали малко количества "
„ Първо открих контакт на проф. Габровски от „ Пирогов “, с който имаме общи познати. Исках просто да го чуя и да попитам с какво можем да сме потребни. Той ми сподели, че в действителност в „ Пирогов “ сега черпят от запасите с дезинфектанти. Проблемът е на международно равнище поради това, че производителите нямат първични материали – в целия свят се изчерпват и надлежно стигат мъчно до българския пазар. Веднага взех решение да си спрем продажбите, защото имахме останали малко количества. Впоследствие се чух и с доктор Ангелов, който е шеф на Александровска болница. Той сподели безусловно същото – че и те са зле откъм дезинфектанти. Доколкото разбрах, във ВМА имат по-голям запас, защото са натовска болница. Затова там не съм предложила, само че ние нямахме и толкоз бройки, че да успеем да дарим на всички места. “

По думите ѝ дарението с комплектите за носна промивка също е било признато с наслада от управленията на петте лечебни заведения, защото те съставляват дейно средство за предварителна защита против вирусни инфекции.

„ Това са бутилчица за носни промивки и сашета, които съдържат натриев хлорид и сода бикарбонат. Прави се разтвор с вода и се промива носът – от едната ноздра през другата. По този метод има късмет, в случай че сме вдишали вирусната парченце напълно скоро, да я отмием и тя да не ни болести. Освен това содата в разтвора алкализира носната лигавица, а вирусите и бактериите имат потребност от киселинна среда, с цел да се развиват. Тоест, в случай че лекарите си вършат промивки заран и незабавно след работа, това е една допълнитална предварителна защита против вируса “, изясни Радева.

Според нея материалната помощ за лечебните заведения в тази ситуация не е толкоз значима, колкото „ това, че самите лекари по този метод ще почувстват морална поддръжка “. Попитана дали около повишените продажби през последните седмици не се е замисляла за нарастване на цените, тя отвърна, че това опонира освен на нейните персонални, само че и на „ всевъзможни човешки правила “.

" Не мога да схвана хора, които продават на десеторни цени, това бих го нарекла мародерство "
„ В подобен миг би трябвало да се поддържаме, а не да извличаме персонална полза. Дори не съм се замисляла да увеличим цените на продуктите. Факт е, че ме попитаха това, само че не мога да си обясня по какъв начин може да се разсъждава по подобен метод. Не мога да схвана хора, които внасят маски и ги продават на десеторни цени, това бих го нарекла мародерство. “

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 kaka (преди 3 секунди) Рейтинг: 8572 | Одобрение: 2162 БРАВО!!! Има останали и същински хора в тая страна. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР