Снимка: Канал 3Какви са мотивите за жестокото убийство в Русе

...
Снимка: Канал 3Какви са мотивите за жестокото убийство в Русе
Коментари Харесай

Васил Иванов: Журналистката едва ли е убита заради работата си

Снимка: Канал 3

Какви са претекстовете за жестокото ликвидиране в Русе на журналистката Виктория Маринова. Своите версии в предаването „ Денят онлайн ” по Канал 3 някогашният началник на НСБОП ген. Румен Миланов и разслбедващият публицист Васил Иванов.

Както към този момент е известно прокуратура и полиция работят по всички вероятни версии, като водещи се отличават три:  бившият модел е станала жертва на изнасилвач, че е била нападната от човек, обиден от работата ѝ като публицист, или убийството е осъществено по претекстове, свързани с персоналния ѝ живот. Появиха се обаче мнения, че полицията се бави със своите дейности, апели за по-бързо откриване пристигнаха и от интернационалните институции.

„ Не мога да кажа дали сме се забавили. Но реакцията, както и на обществото, по този начин и на интернационалните институции е напълно разбираема, тъй като това е публицист. Но не може да се каже дали сме се забавили. Ясно е, че първите 48 часа са значими, само че е прекомерно рано да вършим сходни мнения. Относно опцията за публично неодобрение аз си припомням за това момченце Пепи, след което се стигна до рухване на държавното управление на Иван Костов. Защото тогава си припомням по какъв начин видях дори една завист във връзка с причинителите. И това малко ме уплаши ”, изясни Миланов и прикани проверяващите да се въздържат от сходен углавен блян, тъй като това може да докара до неточности.

„ Чувам, че жители ще вършат лично гонене, по-точно претършуване. И това е много рисково деяние. Защото, в случай че в действителност се намерят материални доказателства, то те би трябвало да се изземат по съответния ред. Да не приказваме, че може да се стигне и до злонамерени дейности ”, изясни Миланов.

От своя страна за работата като публицист и заканите към него приказва Васил Иванов:

„ Гнусно ликвидиране, съгласно мен престъпно. Поне аз по този начин ги виждам нещата. Аз съм бил подлаган на какви ли не директни и индиректни закани. От опита, който имам аз, мисля, че това не е обвързвано с работата на нашата колежка.  И мисля, че това не е случай, в който би трябвало да се разделяме на публицисти и не публицисти. Не е правилно, даже и в сходни случаи, цялото общество, цялата полиция, да се занимава единствено с това. Защото има доста хора, които страдат, има изнасилвани баби по по селата, доста са и хората, които имат рискова специалност. Може би и ние самите сме си отговорни, тъй като преекспонираме тематиката, тъй като става въпрос за сътрудници. Тук и от тези реакции в Европа – незабавно се прави прилика, че това е обвързвано с работата ѝ.  Но съгласно мен един подобен палач... Ще кажа от персонален опит – първо ти оферират рушвет, след това те заплашват, след това заплашват майка ти. След това, както бе при мен, ти взривяват жилището. Т.е. при тези схеми има метод на дейности, а тук доколкото разбирам, колежката не е била заплашвана. А и не мога да си показва, че някой, който преди този момент е употребил закани, ще остави улики, семенна течност и така нататък ”.

„ Нормално е да има съпричастност ”, посочи ген. Миланов.

„ Сигурно има задоволително характерности на ДНК, оставени на мястото на престъплението. Но това ДНК би трябвало да се съпостави, този човек би трябвало да е бил преди този момент регистриран. Но в случай че не е регистриран стартира търсене с всички вероятни способи. Т.е. сложна работа. Особено в такива случаи, в случай че става въпрос за някакви самостоятелни играчи. Разбирам реакцията и настояването на обществеността, което е вярно. Но въпреки всичко ще попитам – мислите ли, че министърът на вътрешните работи не желае бъпрзо откриване? ”, разяснява някогашният началник на НСБОП и Жандармерията.

„ Сега мога да кажа, че съм имал колежки от малките екрани, които постоянно имаха проблеми с преследвачи, а тези хора са много по-опасни. Налагало се тези дами да бъдат изпращани с защита, да се подават сигнали в полицията ”, сподели Иванов, като по този начин разяснява и версията, че причинителят може да е психичноболен човек.

По отношение на неналичието на мобилния телефон на убитата и опцията мястото на убийството да не е там, където е открито тялото, Румен Миланов изясни, че е по уликите нормално си проличава къде е убита, проверяващите мъчно могат да бъдат заблудени.

„ Трябва всички версии да бъдат проверявани. Така е вярно, само че съм склонен, че версията убийството да е обвързвано с работата ѝ е малко евентуална ”, сподели генералът.

„ Моята версия на първо четене е, че някой, който я харесва на екрана или пък там на място ”, съобщи Васил Иванов.

Той изрази убеденост, че килърът ще бъде открит.

„ По това ДНК ще го намерят. Ако не е попадал в системата, някой ден ще попадне. А също така към този момент има и доста по-голяма база данни за отпечатъците ”, посочи журналистът.

„ Чувството за безотговорност би трябвало да изчезне у тези хора, които работят по този метод. Освен това би трябвало и работа с тези, които са с психологични болести ”, добави Иванов по отношение на превантивните ограничения и обстоятелството, че убийството в действителност е осъществено измежду бял ден на привидно оживено място.

„ Имам непретенциозен опит и ще кажа, че цялата ни правоохранителна и правораздавателна система би трябвало да усъвършенства своята успеваемост. Има доста какво да се прави ”, сподели ген. Миланов в умозаключение.

„ Наистина много прогнила система и много останали порядки от времето на комунизма. Знаем, че е огромна и мъчно се ръководи тази система. Но би трябвало да се вземат ограничения – и полицията да имат повече пълномощия, освен повече работа, а и повече пълномощия, тъй като доста полициаи споделят, че те не са толкоз доста ”, заключи Васил Иванов.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР