Снимка: Канал 3ГЕРБ се опънаха на някои от предлаганите от

...
Снимка: Канал 3ГЕРБ се опънаха на някои от предлаганите от
Коментари Харесай

Депутати на ГЕРБ срещу предлагани от здравния министър промени и реформи в НЗОК

Снимка: Канал 3

ГЕРБ се опънаха на някои от предлаганите от здравния министър промени и промени, прокарани през бюджета на Здравната каса, и дадоха сигнал, че няма да минат през второ четене.  От партията на Веселин Марешки пък изненадаха всички с гласуването си по време на приемането на бюджета за здравеопазвае, написа Канал 3.бг.

За пръв път от доста време насам от Воля не гласоподаваха като един с болшинството, а се въздържаха  при приемането на бюджета за опазване на здравето.

Така парите за опазване на здравето бяха утвърдени на първо четене единствено от 108 народни представители на ГЕРБ и Обединените патриоти .

48 от Българска социалистическа партия и 14 от Движение за права и свободи гласоподаваха срещу бюджета на НЗОК поради доста причини и рецензии, само че и най-много за фрапантните промени, които се прокарват през преходните разпореждания в 16 други закона. 9 депутати на Марешки се въздържаха, като самият той от трибуната се разгласи срещу закона. Въздържал се е и един народен представител от Българска социалистическа партия сочи разпечатката.

Забележки обаче се оказа, че имат освен от опозицията. Под формата на рекомендации ги насочи шефката на здравната комисия доктор Даниела Дариткова, която даде сигнал, че ръководещите ще трансформират сред първо и второ четене няколко от предлагането на здравното министерство .

Дариткова също като лекарите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не е съгласна с централизацията на кръвните центрове и даде да се разбере, че това няма да се случи. Ананиев възнамерява да окрупни Центровете по трансфузиология и хематология под една шапка. Парламентът му се опъна.

" Смятам, че децентрализираната система дава отговор на задачите и ще се съобразим с настояването на работещите там ", опонира Дариткова. Работещите в трансфузионните центрове са срещу промяната на Кирил Ананиев.

" Ние сме подготвени да внесем оферти, които ще дадат опция да се лимитират пълномощията на надзора във връзка с прехвърлянето на средства от един параметър на бюджета на различен, това ще гаранитра ефикасното им разходване ", изреди и други забележки депутатката от ГЕРБ. След нея и доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи насочи съществени рецензии, като анонсира, че партията ще внесе минимум три оферти за промени преди окончателното приемане на парите за здраве.

" Не е работа на Народното събрание да дава позволения за откриване на лечебни заведения. Категорично това е нонсенс, ние нямаме потенциал. Прелицензирането на хиляди лечебни заведения е прелицензиране на корупцията, различен метод да се измисли ", моли депутатката от Движение за права и свободи. По думите й пък трансформирането на районните центрове за трансфузия слагат под опасност естественото им действие.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР