Снимка: Канал 3Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша днес

...
Снимка: Канал 3Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша днес
Коментари Харесай

ВСС изслушва избрания за председател на ВАС Георги Чолаков

Снимка: " Канал 3 "

Пленумът на Висшия правосъден съвет ще изслуша през днешния ден определения за ръководител на Върховния административен съд Георги Чолаков. Очаква се по-късно кадровиците на Темида да гласоподават още веднъж кандидатурата му, оповестява " Канал 3 ".

Миналата седмица членовете на Висшия правосъден съвет взеха решение, че няма да откриват нова процедура за избор на ръководител на Върховния административен съд. Тогава указът на президента Румен Радев, с който върна за прегласуване кандидатурата на Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд, провокира тричасови диспути.

Основният спор се концентрира към това по какъв начин да продължи процедурата по желание. Дали да стартира изначало, или от етапа, до която е стигнал предходният състав на съвета.

Оказа се, че единствено ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов не е осведомен с последните ремонти в Закона за правосъдната власт от 9 август 2016 година. В член 173, алинея 13 ясно е посочено, че нова процедура започва при изискване, че „ няма наново направено предложение за същия претендент ”.

Въпреки буквата на закона, Панов прикани кадровиците да стартират процедурата изначало. Като главен аргумент той уточни казус от 1998 година, когато Висшият правосъден съвет беше подложен в сходна догадка, само че при избора на основен прокурор. Тогава вместо Бойко Рашков, отпред на държавното обвиняване застана Никола Филчев.

Главният прокурор Сотир Цацаров отвърна, че е несериозно съветът да се базира на прецеденти и на вътрешни правила, когато те опонират на закона. Настоящият ръководител на Върховен административен съд Георги Колев също беше безапелационен, че няма никаква логичност цялата процедура да стартира изначало.

В последна сметка Пленумът реши да съблюдава закона и гласоподава срещу рестарт на процедурата по желание на ръководител на Върховен административен съд. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР