Снимка: Исторически музей Дупница В паниката си хората се втурват

...
Снимка: Исторически музей Дупница В паниката си хората се втурват
Коментари Харесай

80 г. от бомбардировката на Дупница: Десетки разрушени сгради и над 60 жертви

Снимка: Исторически музей Дупница

В суматохата си хората се втурват към местността Дренски хълм, като взимат със себе си единствено връхните си облекла, и значителен брой от тях премръзват.

Животът на града е изваден от естественото му русло.

Ценни документални фрагменти от поклонението и погребението на жертвите разгласява Историческият музей в Дупница.



Вечерта на 4 януари в Дупница идват кралица Йоана, княгиня Евдокия и митрополит Стефан, с цел да окажат поддръжка на популацията с продоволствия и средства. Посещават ранените в болничното заведение и вземат участие в опелото на починалите на другия ден.

По самодейност на Общината се образува Общоградски комитет за набиране на парични помощи. Събрани са съвсем 800 хиляди лева за потърпевшите. Средствата се раздават от комисия за възобновяване на разрушенията.

Снимка: Изгубената България

Скоро след нещастието, сполетяла града, кметът Давидко Янев подава оставка при започване на март, откакто поставя доста старания за превъзмогване на нанесените провали, само че не може да понесе случилото се.

Майор Мостин Дейвис от Британската военна задача оповестява в Средиземноморския щаб на Управлението за специфични интервенции в Кайро, че бомбардировката над Дупница не реализира стремежи резултат, защото ЖП линията не е наранена, а бордовите картечари със своята пукотевица по мирното население са провокирали негативен резултат.

Снимка: Изгубената България

" Неоправданата свирепост на войната! Да помним и почетем жертвите на това безумство! Дано в никакъв случай не се повтаря! ", е апелът на Община Дупница през днешния ден. А дупничани означиха паметта на починалите преди 80 години със заупокойна молитва и венци и цветя на паметния знак, подложен на мястото на разрушената Земеделска банка в центъра на града. Открита бе и фотодокументална галерия, готова от Историческия музей.

Снимка: Исторически музей Дупница
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР